Създадоха хидрогел, който имитира свойствата на живите клетки

Новият материал може да се използва за създаване на кожа, мускули и "кости" на роботи

Новини
16:32 - 09 Декември 2019
1987
Създадоха хидрогел, който имитира свойствата на живите клетки

Учени от Австралийския национален университет създадоха хидрогел, който имитира свойствата на живите клетки, съобщи Сайънс алърт.

Новият вид синтетична тъкан може да се използва за създаване на кожа, мускули и "кости" на роботи.

Специалистите разработиха хидрогел, който се отличава от други подобни материали със здравината си, способността си да се самовъзстановява и да променя формата си, а освен това притежава памет, която му позволява да възвърне предишната си форма при загряване или охлаждане. Той може да намери приложение в производството на устройства, които повдигат тежки предмети и повтарят действията си в зависимост от температурата.

От материала са създадени тънки пластини, които реагират на топлинно въздействие и се огъват. Хидрогелът променя формата си за 10 секунди, докато на други подобни материали са нужни 10 и повече минути, за да го сторят. Толкова бърза промяна на формата е станала възможна благодарение на съчетаването на водородни и въглеродно-азотни химични връзки. Тези връзки притежават динамични свойства, т.е. реагират на външни дразнители, а това допринася за приспособяването им към заобикалящата ги среда.