Създателката на списание "Ева" обяви, че напуска

Нещо за четене
14:22 - 03 Юли 2019
17044
Създателката на списание "Ева" обяви, че напуска

Милена Попова, създателката на най-елитното женско списание у нас - "Ева", и негов единствен главен редактор вече повече от 20 години, обяви, че напуска журнала. В емоционален пост във Фейсбук, публикуван навръх 60-годишнината й, Попова признава, че поема по нов път. Тя е депозирала молбата си за напускане при издателите от "Атика Ева" на 1 юли. Тя е приета. 

Дружеството е част от медийната структура на Нова телевизия, която неотдавна бе закупена от братята Кирил и Георги Домусчиеви. В списание "Ева" обаче има проблеми от поне година и половина, свързани с оперативните мениджъри. Те очевидно не разбират спецификата на бизнеса със списания и непрекъснато съкращават разходите, обезличавайки "Ева".

Корицата на брой №1 на "Ева" през ноември 1998 г. Тогава Попова сама издава списанието. По-късно, през 2009 г., то е купено от Нова телевизия, а впоследствие влиза в обща фирма със списанията на друга гръцка издателска компания - "Атика". Уви, следващите собственици така и не успяха да се научат как да го менажират 

Друг проблем е, че най-елитното женско списание у нас трябва да поема разходите на цял куп посредствени и губещи издания от групата, които си плачат за закриване - "Грация", "ОК", "Плейбой", "Ескуайър" и др. Освен неособено качествено съдържание, те нямат и кой знае какви рекламни постъпления.

В знак на протест е напуснал почти целия екип на "Ева", а сега се оттегля и неговата основателка. Милена Попова е съпруга на легендарният журналист Петьо Блъсков, в момента главен редактор на в. "Труд". Именно тя с верен екип съмишленици създаде първото българско елитно списание в далечната 1998 г., което в силните си години стигаше до 50 000 продадени копия месечно.

Според медийни налбюдатели, единственият правилен ход на новите собственици е да закрият дружеството и да извадят от него "Ева", прикрепяйки го към успешни бизнес модели. И обезателно да убедят екипа, който го създаде, да се върне отново на работа. Засега обаче няма изгледи това да се случи...