Създават ядрен реактор по-малък от автомобил

Westinghouse Electric Company разработва революционният микрореактор eVinci, който е с модулен дизайн

Новини
17:55 - 27 Септември 2024
949
Създават ядрен реактор по-малък от автомобил

Westinghouse Electric Company постигна значителен напредък в разработката на своя революционен микрореактор eVinci, базиран на космическа ядрена технология.

Този компактен реактор е с малки размери, без подвижни части, а модулният му дизайн позволява лесна смяна на горивния блок, предават NewAtlas и dir.bg.

Ядрената енергия преживява възраждане, благодарение на стремежа за нулеви емисии. Въпреки това, ядрената индустрия трябва да преодолее предизвикателства, свързани със сигурността, достъпността и разходите, като същевременно значително ускори процеса на изграждане, който традиционно отнема години.

Решението на Westinghouse е микрореакторът eVinci, който е

с диаметър по-малък от 3 метра и генерира до 5 мегавата електрическа енергия.

Той може да бъде произведен във фабрика, а не на място, и работи над осем години с едно зареждане на гориво. След изчерпването на горивото реакторът се транспортира обратно до фабриката за презареждане или замяна.

eVinci се отличава с липсата на подвижни части по време на нормална работа и не изисква вода или друг охлаждащ агент. Използва гориво TRISO - изключително устойчиво на топлина и корозия, което произвежда саморегулираща се ядрена реакция.