Сблъсъци между палестинци и израелски войски

Протести се провеждат във всички градове и населени места в Западния бряг

Свят
17:07 - 26 Ноември 2019
2686
Сблъсъци между палестинци и израелски войски

Десетки хора са ранени при сблъсъци между палестинци и израелски войски на Западния бряг, съобщава информационната агенция "Маан", цитирана от ТАСС.

Палестинците организираха национален ден на гнева, за да протестират срещу администрацията на САЩ и легитимността на еврейските селища на Западния бряг. Митингите и маршовете се провеждат по инициатива на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), която е подкрепена от движението "Фатах", правителствените агенции и профсъюзите.

Целта на Деня на гнева е да осъди "американско-израелската конспирация срещу палестинския народ и кражбата на техните земи", както се посочва в техния призив.

Протести се провеждат във всички градове и населени места в Западния бряг. Хиляди хора участват в тях. На редица места маршовете прерастват в сблъсъци. Според агенцията, израелците използват сълзотворен газ и гумени куршуми.

На 18 ноември държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон вече не смята израелските селища на Западния бряг за нарушение на международното право.

Израелските селища в Западния бряг са селища, създадени след шестдневната война от 1967. В съответствие с Резолюция 181 на ООН от 1947 г. тези територии са предназначени да създадат арабска държава (План на ООН за разделянето на Палестина), така че те се считат за окупирани.

Израел, който нарича тези области Юдея и Самария, ги определя като спорни. През септември тази година премиерът Бенямин Нетаняху обяви готовността си да анексира част от Западния бряг, ако спечели парламентарните избори.