Сбогом, "Боинг 747"!

Днес доставят за последен път самолета-легенда, който "смали света"

Новини
20:07 - 31 Януари 2023
5422
Сбогом, "Боинг 747"!

Един от най-емблематичните самолети в историята на самолетостроенето - легендарният "Боинг 747" (Boeing 747) днес ще бъде доставен за последен път, предаде Ройтерс. Последният самолет от модела, "който смали света", ще премине във владение на авиопревозвача "Атлас Еър", след като 747 промени трайно пътуванията на големи разстояния с появата си през шейсетте години на миналия век.

Това е първият широкофюзелажен (фюзелажът е тялото на самолета, в което се помещават пътниците, екипажът и товарът) пътнически самолет, предвиден за дълги полети, като заради размерите си получава прозвището джъмбо джет. Освен това "Боинг 747" е първият модел, който има две пътеки между пасажерските седалки.

Хиляди служители на "Боинг", включително някои от така нареченото "феноменално поколение", които са работили по създаването на самолета през 60-те години на миналия век, се очаква да наблюдават последната доставка на историческия модел, който направи пътуването със самолет масово достъпно и бе един от символите на индустриална Америка.

7 декември 2022 г. Последният произведен "Боинг 747" напуска завода

Последната машина 747 напусна поточната линия на 7 декември, като с нея общото производство достигна 1574 бройки. Оттогава самолетът премина инспекциите и полетните изпитания, летейки до Портланд през празниците.

Компанията "Боинг" ще остане обвързан с модела 747 чрез осигуряването на резервни части и програмата за замяна на президентския самолет "Еър Форс уан", която "Боинг" спечели през 2018 г.

Наследникът на 747 - моделът 777Екс, се очаква да влезе в търговска експлоатация най-рано през лятото на 2025 г., припомня БТА.