СДВР: 12 са били задържани при акцията нощес (НА ЖИВО)

Анализ на ченгетата показал, че е време да се пусне трафикът

Общество
08:04 - 07 Август 2020
1824
СДВР: 12 са били задържани при акцията нощес (НА ЖИВО)

Протестите в последния месец са били акт на гражданско неподчинение, а заради редица сигнали полицията предприела развалянето на палатковите лагери в София и страната. Това обясниха на извънреден брифинг от СДВР. " На база на анализа на СДВР бе взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществния ред и движението. В 04,30 часа пристъпихме към трите кръстовища в София и разпоредихме на присъстващите там да напуснат платната и да приберат всички предмети", обясни директорът на "Охранителна полиция" към столичната дирекция Тони Тодоров. 

Направени са много записи от камерите на СДВР. Физическа сила е била използвана само срещу едно лице на Орлов мост, като под това се разбира хващане под мишници и извеждане от кръстовището. 

12 са задържани - 8 - за неспазване на полицейски разпореждания и трима - за изясняване на самоличността им. За неподчинението ще бъдат съставени актове и всички се пускат на свобода.

"След толкова дни протести в СДВР в последната седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от тях е с 422 подписа на недоволни от създалото се положение с блокирани кръстовища, като подчертават, че се ограничава свободното право на придвижване. Което можем да наречем и конституционно право. Такова е и правото на всеки човек да протестира. Това е уредено с подзаконови актове, чрез заявяване в съответната община, и по определен ред и начин", обясни той. И бе категоричен: Повече няма да позволим палатки.