Седем слънца греят над Китай

Необичайното явление изненада хората

Мистика
11:37 - 27 Август 2024
4801
Седем слънца греят над Китай

Аномално явление в небето над град Чънду, Китай, развълнува не само жителите на града, но и потребителите на интернет. На 18 август небето на Съчуан е осветено от седем „слънца“ наведнъж, заснети на видео и снимки. Този вълнуващ момент продължава само минута.

На пръв поглед явлението прилича на пархелий - атмосферно явление, при което около слънцето се появяват допълнителни светлинни „двойници“ поради пречупването на светлината в ледени кристали в горните слоеве на атмосферата. Оказва се, че причината е съвсем друга.

Зенг Янг, вицепрезидент на Съчуанското астрономическо общество, обяснява, че в този случай седемкратното изображение на слънцето не е причинено от атмосферен ефект, а от оптична илюзия, причинена от ламинирано стъкло. Янг отбелязва, че всеки слой стъкло създава допълнително отражение на слънцето и промяната на ъгъла на гледане може да повлияе на броя на видимите изображения.

„Тази илюзия е резултат от насложени изображения, когато се гледат през множество слоеве стъкло, всеки от които добавя ново „слънце“ към небето. Това наистина е рядка и впечатляваща гледка, макар и несвързана с природни феномени“, обяснява Зенг Янг.

Въпреки че обяснението за илюзията се оказва просто, самото събитие поражда много дискусии и въпроси, както сред обикновените наблюдатели, така и сред професионалистите. Жителите на Чънду, които стават свидетели на това явление, го сравняват с нещо наистина мистично, което е съвсем естествено за такова неочаквано зрелище.