Седмицата: Готово! Мара втаса, всеки втори става богаташ

Предизборното яхане на ковида прерасна в обяздване на избирателите чрез розови очила – предвиждат ни такъв живот, че не е нужно дори да си викаме „дано“

Коментар
21:05 - 12 Март 2021
9438
Седмицата: Готово! Мара втаса, всеки втори става богаташ

Вторачени в данните колко по-заразени сме в третата вълна на коронавируса, как да се попадне в графата „ваксинирани“, въпреки че половината народонаселение у нас все още поне социологически я е задраскало тази графа, и как да се разхлабим въпреки вълната, пропускаме голямото важно. Майната му на ковида, не виждате ли, че най-после светлото бъдеще става настояще! А 2021 г. ще е историческа! Апропо, много изборната 2021-а.

Освен да го яхат ковида, белким го убият с изтощение от предизборен галоп, политпартийците в последната седмица – първата предизборно официална, яхнаха и друга вълна. Ама оная дългочаканата, мечтаната – дето седиш и мислиш, а после само си седиш, а благата те удрят по главата. Голямото предизборно размечтаване този път е като лавина. Като ще ни цака вирусът с 3000 – 4000 заразени на ден, защо да не се запишат тия числа в съвсем друга графа. Точно в икономическото световно изнемогване поради пандемията, на нас да ни светне „икономически“.

За какво иде реч ли? За заплати и пенсии, разбира се! Като картата на коронавирусната зараза се е оцветила в смъртоносното червено и мораво, защо да не ни сложат розовите очила на богатството. Точно така, очертава се още след изборите на 4 април – веднага, да почнем да богатеем. Горе-долу, поне всеки втори да стане богат.

Точно това извира от т.нар. предизборни програми на кандидатиралите се да запълнят следващия парламент. Само дето целокупното „програмиране“ е във вид на безпрограмни обещания, без да се съзира бизнес в тях. Но пък що не – точно в безпрограмното време на непредвидимата зараза, хваща яко дикиш.

И сочените „5“ за основни в битката за превземане на депутатските места, но и „подгласниците“ им, удариха на макс фокуса на щедростта. Розовите очила са увити във всяка политпартийна платформа. И ГЕРБ, и БСП, и всички останали, предвиждат нов живот, ама такъв живот, дето изобщо не e нужно да си викаме „дано“. Сигурно е! Пристига животът с много пари – в евро, най-вероятно. Доходи, помощи – невиждани в толкова розово социални политики. Толкова е сигурно, че даже „не се налага“ на предлагащите да го обясняват как ще станат, аджеба, тия двойни, че и тройни увеличения на доходите, които „са заложили“ за следващите 4 години. Всеки дрънчи буквално торба с пари. Какво има вътре и откъде е дошло или ще идва, та да дрънчи, засега не е известно.

Средната заплата ще се вдига на 2000 лева. Учителите ще скочат на по-горна миза – 2500 лева. Следва по-модерното преброяване в евро – в чакалнята сме все пак. Минималната заплата ще стане 500 евро, средната се предвижда да е 1000 евро. Поне 350 000 семейства да се готвят да получават по-големи социални помощи. Това е „представителната извадка“ на действащата власт, която социологически води по точки в момента да е и в следващата власт.

Големите, изключително розови очила, обаче се опитват да ни ги надянат, естествено, от другия „основен отбор“ – т.нар. опозиционен, без всъщност да е отбор, че пак са си всеки на свой крак, както повелява всяка политическа коза.

Стойността на обещанията за обяздване на избиратели при БСП надхвърля 10 милиарда лева. Близо 8 милиарда „се предвиждат“, за да се „преизчислят пенсиите с осигурителния доход от 2017 г.“ – нищо че за повечето пенсионери „скокът“ ще е с 20-30 лева на месец. Към половин милиард се залагат за бингото „майчински пари“ – през втората година на платеното майчинство плащането да се придвижи от 380 на 650 лв. Пак около половин милиард се „отпуска“ за еднократна помощ от 250 лв. в началото на всяка учебна година за 120 000 деца, а преди това от 500 до 1500 лв. помощ, за да се родят. В розово са боядисали от червената партия още лекарствата – с по-нисък ДДС и безплатни за децата. Като работещите родители ще се замогват още и с необлагаем минимум от 500 лв. Което ще намали данъка на 756 000 семейства, но пък ще ореже приходите в бюджета също с половин милиард.

Новият партиец, стар политтелевизионер Слави Трифонов, пък вдига залаганията на 24 минимални заплати за новородено дете – около милиард лева на година, може и много повече, ако раждаемостта внезапно избухне. Е, има вкаран и „икономически“ момент в тоя розов предизборен трик - тия пари да се плащат разсрочено - не, не на куп.

Така нареченото „дясно“ на Христо Иванов, Атанас Атанасов и компания в зелено обаче са „най-красноречиви“. Краските на розовите очила избиват на червено с леви социални обещания – даже много левашки като изпълнение. Като например 1000 лв. средна пенсия, ей сега – след изборите. И с бесепарско близкото намаление с 600 лв. на данъка за всеки работещ чрез необлагаемия минимум. И с гербероподобната средна заплата от 2400 лв.

И идва най-важната новина за розовите очила, разбира се от червената предизборна агитка – от „основната опозиция“, която съвсем видно цели пак да си е основно в опозиция, че по-нагоре брули Жан-Виденовски вятър.

Но пък разбираме как всъщност всеки втори ще стане богат! Разковничето в червено е заровено в предвижданото увеличение на данъците – така де, все от някъде трябва да идват „приходи“. Данъчно повдигане, но само за тия богатите! Като в кюпа, изрично е уточнено, това са тези, които са с доход над 3600 лв. на месец.

Готово, Мара втаса! Ето откъде ще се препълни хазната. Щото според всичките тия обещания за минимални, средни и скокообразно нагоре заплати, пенсии и социални блага в следващия парламентарен мандат, и най-простата аритметика сочи, че бройката на богатите у нас ще се надигне очевадно като пълноводен поток. Всеки втори като нищо ще ги забие тия три бона и половина. Защо не и в евро!

Как ще се удвои и утрои икономиката обаче не се чува да дрънчи в ничия торба. Така че, пак сме си в предизборно – изборното торбалъжи. После ще си дойде и обичайното дрънчене на кухо. Щото, ако се надяваме да се отървем от ковида с ваксини, от имунизирането с торба лъжи страничните смъртоносни ефекти са безнадеждни.