Седмицата: Само 9 партии в парламента? А защо не 1001!

Коментар
16:20 - 08 Септември 2024
2054
Седмицата: Само 9 партии в парламента? А защо не 1001!

Е вече всичко си идва по местата! Идат осмите избори от 2020 г. насам – седми нередовни, предсрочни. Които според политолози, можело да настанят 9 партии в следващия също толкова нередовен парламент. Това е – на път сме да постигнем съвършенството. 8-ми избори – 9 парламентарни сили! Още съвсем, съвсем мъничко и ще го добутаме, ще се цопнем напълно в това съвършенство. Само да устискаме тая партийна деветка до следващия девети за 3-4 години парламент – най-вероятно не по-късно от напролет. След което всичко ще си върви в номерацията. Следващата, десетата нередовна сбирка, ще е от депутати на 10 политически сили, 11-ата – от 11 и т.н. до 1001, примерно. Че си пасва с едни магазини от времето на соца, именувани „1001 стоки“ – с гръмко име, предлагащи кви ли не боклуци.

Защо обаче социолого-политологията пресмята, че тъкмо 9 (преизпълнение на плана за осмия парламент за по-малко от петилетка) парламентарни партии ще ни споходят след изборите на 27 октомври. След като самата тя е категорична, че е „сложен ребусът“ и даже „няма как да се изкара социология за изборите“ в момента.

Отговорът е пак политологичен: „Някои партии ще са много трудни за проследяване“. Но пък има все пак някаква конкретика: „Ще се запази тенденцията с ниска избирателна активност и оттеглянето на избирателите“ , както и, че „Никоя партия няма да спечели на вота, без значение кой ще е първи“. Демек, първата конкретика определя втората: „Все по-ниска избирателна активност може да доведе до още по-голяма фрагментация в НС“. Понеже „с ниска активност, пада прагът за влизането в парламента“. Като „До самия изборен ден няма да знаем точния брой формации, като те може да варират“.

Но вървим към 9-те парламентарни политсили, като ако са толкоз, „ще е много трудно управлението“. Щото ще можело да има правителство – редовно все пак, само при коалиция или (не)коалиция вече не от 2 партии, а от 2+2.

Ще рече някой – евалата, яко представителство ще е това. Ама ще се е объркал в превода и то на числата. По простата, направо тъпата причина, че даже и партиите в следващия нов, многопартиен парламент да направят кабинет, той ще е с подкрепата на под 1 милион гласоподаватели. Какво ти „представителство“, какви ти 2+2=5 лева, като това е абсолютна липса на легитимност, както го и отчита и социологията, и политологията, и даже стринка Пенка, без значение точно тя гласува ли или не гласува, а пък мъжът й само псува - може и обратното, че поне да сме толерантни с половете. Но с толерантността толкоз, след като от тези под 1 милион гласоподали гласоподаватели, „поне половината, ще са недоволни от коалиционното управление, което ще (ако) се направи“.

Изводът и той е прост, щото е тъп като резултат: „Налице е симулация на политическо мислене, политически решения и политическо поведение. Изглежда, че не се прави политика, а се редят схеми“.

Ми да, тя схемата е готова, просто да побързаме с реализацията. Да я ускорим, като се променят законово правилата на схемаджийството. Да можем да се явяваме всеки месец – не, всяка седмица – пред урните. И така за нула време да ги достигнем тия 1001 политсили в един парламент. Кво толкова, при 240 депутати на всеки един от тях ще се пада да представлява по 4 и малко отгоре партии и/или коалиции, съвсем точно по 4,170833333333333.

Какво по-добро представителство от това. Няма всичките парламентарни сили да се назландисват да правят ли или да не правят управленска коалиция, а всеки народен представител сам по себе си ще е четворна към петорна коалиция.