Седмицата: Среден пръст в черен влак се композира, Ленче бе!

Коментар
09:25 - 04 Април 2022
13467
Седмицата: Среден пръст в черен влак се композира, Ленче бе!

Дюшеш! 1 април тази година се оказа в петък. Петък – пазарен ден! А на пазар – като на пазар. Цялата седмица преди първоаприлския петък се подготвяха сергиите. Баш пазарният ден се разгърна, ако като национален, то като вече официален празник, който може да се подреди сред кандидатурите за раздяла с 3 март в развихрилите се пак спорове за смяна на "най деня" на държавата ни. Щайгите на пазара обаче се взривиха в събота и особено в неделя, от вътрешното си напрежение - като скапан зарзават "произведено в Бг", който е тъпкан с нашенски си отрови, но пък за сметка на това е на пре престижна "био" цена. Като да са отгледани в градината на Харвард.

Точно! Някак си "харвардски", както е модерно напоследък, се оказа пазарлъкът знаково и по лъжовния 1 април. Запродаваха се "запъртъци на промяната" на цена по-висока и от висшия пилотаж на краставиците. Всъщност, първоаприлската краставица я обели основната опозиция и метна обелките по главите на основния управляващ ПП в четвъртитата коалиционна власт. Обяви ГЕРБ на петъчния пазар с декларация от парламентарната сергия, пардон – трибуна, че "1 април е официален празник на българското правителство", като "лъжата не е патент само на премиера Кирил Петков", а е "системно поведение на целия му т. нар. А-отбор". "А-отборът" обаче отново сам се вкара минимум в Б-група, като успешно се изпързаля по краставичните кори, като да са бананови, даже динени.

И така, лъжовно-пазарната седмица приключи с една стародавна приказка и с една стара градска песен, но в модерни кавъри, както повелява "продължаването на промяната". Приказката, разбира се, е по сюжета на "Лъжливото овчарче", в чийто главен персонаж обаче някак си се вписват едни съвременни познайници – да ги наречем за по-удобно обобщение "лъжливите харвардчета". Песньовката пък, набираща „нов ренесанс“ напоследък заради главната си лирическа героиня, е "Черен влак се композира, Ленче ле". Като движението на композицията не е от Бургас до София, а от София до Харвард и обратно в София и то със самото "Ленче ле" в първото властово купе, по-известна напоследък на Лена – Бориславова Лена, властелинката, също минала през Харвард, на харвардския кабинет.

Е, както се пее и в оригинала, всички са пристигнали в София "занаята да учат". Засега обаче са още в началото на четенето на оная поучителна приказка за лъжливото овчарче, в която, както във всяка такава приказка, поуката е накрая. Когато става ясно, че занаятът на лъжата, колкото и да дава резултати, все в един момент не свършва добре. Най-малкото разпада се композицията на влака – в случая само от четири вагона, но пък всеки в своя си посока. И дерайлирането дебне отвсякъде, колкото и да ги собственото им оставане на релсите на властта. Особено когато релсовият път уж застлан със стабилен чакъл, даже бетон "на промяната", лъсне мазен от лъжовни "промени".

Та ето как си намазаха релсите в последните три дни от изминалата седмица композиторите на властовия влак. Уж по-важните теми в момента са дали да пращаме оръжие на Украйна и какво правим с пращането на Северна Македония в ЕС, а най-важна се оказа третата важна тема: кой да е новият шеф на БНБ. Като претендентите са двама – и двамата излъчени от самата четворна коалиция. Апропо, можеше и четирима да са, но и двама се оказаха предостатъчни да се клати композицията.

Машинист на влака за пътуването до "гара БНБ" през уикенда се оказа самата Лена Бориславова. И ето какво настана по купетата. Ленчето, в качеството си на говорителка на правителството заяви, че "ПП и двама от коалиционните им партньори застават зад номинацията на Андрей Гюров". След което в името на другия кандидат – Любомир Каримански от ИТН, изригна самият лидер на ИТН Слави Трифонов в името на недопустимостта правителството да се меси в БНБ, като казва на парламента кой е точният кандидат. "Днес в две телевизионни интервюта председателят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на правителството Лена Бориславова заявиха, че кандидатът на управляващата коалиция за гуверньор на БНБ е Андрей Гюров. А това е лъжа - управляващата коалиция няма единен кандидат. Има двама кандидати. Началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите правомощия, и изрече внушения и клевети по адрес на Любомир Каримански. Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и ако той бъде избран за управител на БНБ, а не Андрей Гюров, ще има "второ КТБ", написа Трифонов.

След което, късно в неделя, все пак имаше сбор на т.нар. лидерски съвет на управляващата коалиция. Който завърши със "семейна снимка", публикувана лично от премиера Кирил Петков. Всички са усмихнати, само представителят на ИТН Тошко Йорданов някак си показва усмихнато показва "среден пръст". Може и случайно да е, докато посяга да си подреди новорастящите къдрици, но си е "среден пръст" в момента на общото фотографиране. Най-малко това личи от факта, че след три часа дебати партньорите в изпълнителната власт не били постигнали консенсус по нито една от темите. Абсолютен среден пръст!

Но както и преди, и след отминалите наскоро "100 дни толеранс към новата власт", все по-ясно става, че и едно неконсенсусно неразбирателство ще е достатъчно - един единствен среден пръст, та да спре да се композира влакът във властта и да се изкомпозира пак към предсрочни избори. То и главният му композитор президентът втори мандат Румен Радев вече изглежда пак готов служебно да го кара.

А неконсенсусни мазни петна и напрежение по релсите – бол. И не само от скъпо олио и скъп ток - не. Освен от "битката за БНБ", мазньоч прелива тъкмо и от другите две най-важни теми в момента - и от "военната помощ за Украйна", и от "пътя на Северна Македония към ЕС". И това днес – след тази отминала седмица. През новата – нови "неконсенсуси" ще го клатят този изначално "черен" влак - без светлини в тунела. Докато се окаже, че вече никак няма да е достатъчен основният припев, основният "консенсус на промяната": Всички сме във влака на властта, за да сме на власт, Ленче бе!