Седмицата : Вот с вкиснато кисело зеле

Искането на недоверие не е политическа брадва, а тъпа партийна мотика

Новини
20:00 - 17 Януари 2020
9250
Седмицата: Вот с вкиснато кисело зеле

Ред вот на недоверие, ред кисело зеле. Това е поредната политическа лапаница, която се готви усилено цяла седмица. Колкото и човек да уважава ценния продукт от кацата (от бидона в съвременния вариант), почва да му се повдига от аромата, превърнал се в смрад от превкисване.

Отдавна българският партийнополитически елит е префасонирал ценния инструмент на парламентарната демокрация – вотът на недоверие, във вкиснат боклук. Не дава никакъв резултат, камо ли позитивен, а само образува миризливи газове. Вредни дори и за тези, които използват вкиснатия вот за партизанска акция, поради пълно политическо безсилие да сторят друго.

Да припомняме ли, че с вот на недоверие нито едно правителство в съвременна демократична България не е бутнато от клона на властта? Клатенето дори и с непрестанни искания на недоверие е също толкова нерезултатно. Даже наопаки - колкото повече вотове на недоверие, толкова по-стабилен става клонът. Поради простата причина да се преиграва с инструмента, при което лъсва, че не е брадва срещу изпълнителната власт, а тъпа мотика, с която се копае за вътрешнопартийна употреба и за „външна изява“ на превтасали партии.

Но пък ще припомним как превтасва зелето на недоверието до лигава чорба чрез актуалното й претакане в момента. Над бидона бди и го клатушка без съмнение лидерката на „основната опозиция“ Корнелия Нинова.

Няма данни дали председателката на БСП приготвя туршии, но е царица да си избомби бурканите. Откакто е на покрива на червената централа, миризмата на вкиснато и мухлясало се носи не само от мазата, а и по всички етажи. Поради вкиснати и мухлясали прийоми на партийна деятелност най-вероятно, даже съвсем сигурно.

Ето и сега: суша в пернишките чешми, чужбински боклук, мръсен въздух – помпозно обединени в искане на вот на недоверие „за провал в околната среда и водите“. Сигурно и глобалното затопляне е в кюпа.

БСП се засили с нисък зелев старт пак да се прави на опозиция. ДПС ще подкрепи не БСП, а вотът на недоверие, защото е опозиция, имат си политика като на опозиция и без кисело зеле.

Толкова! Останалите в парламента и явно, и „по-тайно“ са във властта. И правителството ще оцелее, а поредният вот на недоверие пак ще е мотика – цялата в отровно червено.

Партийно червена и отровена от каканиженето на клишета от Корнелия Нинова, неподплатена с никакви конструктивни опозиционни действия. Поредно яхване на нещо за временни партийнополитически цели – в случая „нещото“ са безводието в Перник с препратки из цялата ВиК на държавата, мръсният въздух в мъглата и вносът на боклук. Но без нищо реално за решаване на проблемите, само проблемно говорене.

Резултатът изглежда доста ясен. Срещу вота на недоверие със сигурност ще дадат парламентарен глас явните управляващи ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на двата все още обединени субекта ВМРО и НФСБ. Така резултатът вече ще е някъде към 116:104 в полза на управляващите.

Няма данни засега, а и изобщо, 12-те гласа на „Воля“ да заминат в полза на неуправляващите. Практиката показва, че парламентарната група на Веселин Марешки обикновено се изявява в полза на действащата сега власт, дори и да не го направят с директно гласуване против недоверието. Поради факта, че ако падне правителството, им става съвсем напечено от парламентарна криза – разтуряне на действащия парламент. А в следващия точно „Воля“ дори и като маломерна опозиция може да не се внедри.

Остават 8 независими депутати, 6 от които на „Атака“. Които според простата аритметика всъщност няма значение как ще гласуват. Според конституцията вотът на недоверие е факт, ако е подкрепен от половината от всички народни представители, т.е. 121.

По-важна от аритметиката обаче е политическата математика, която и политически, и математически й куца на Корнелия Нинова – всъщност прави се на куца, щото ако й се наложи да управлява, тогава съвсем ще го закуца. По-лесно е бърка вмирисаното кисело зеле. Трудното, направо невъзможно за червената лидерка, е да сготви нещо вкусно със зеле – да е истинска „основна опозиция“.

Понеже ако е такава и бутне властта, точно БСП ще е в играта за съставяне на правителство още в рамките на този мандат. И от там, цоп и в играта за справяне и с водната криза в Перник, и с вносния боклук, и с мръсния въздух – трите „кита“ в искането на червените на вот на недоверие. И с всички останали китове, акули и всякаква уж дребна риба, дето плува в бидона със зеле на държавно ниво. Тая манджа точно Корнелия Нинова нито може да я готви, нито иска да й се сервира.