СЕМ към Тошко: Кошлуков е избран по правилата

До месец регулаторът трябва да открие процедура за избор на директор

Политика
15:02 - 08 Април 2022
1528
СЕМ към Тошко: Кошлуков е избран по правилата

Няма нарушения при избора на Емил Кошлуков за генерален директор на Българската национална телевизия. Твърденията от комисията по култура и медии в парламента за нарушения не са от компетентността на регулатора. Това се разбира от позицията на Съвета за електронни медии във връзка с представените от депутатите в четвъртък данни за нарушения на процедурата от 2019 година.

Вчера председателят на комисията Тошко Йорданов ("Има такъв народ") се обърна към съвета с призив за предсрочно освобождаване на Кошлуков и представи данни за нарушения в документите, доказващи стажа му.

В позицията си СЕМ, чиито членове не бяха на заседанието, на което присъстваха други представители на регулатора, се оплакват от факта, че не им е било предоставена думата за реакция след изложението на Йорданов.

"На заседанието към регулатора бяха отправени неоснователни обвинения, нямащи нищо общо с правото, за пропуски в преценката на документите, представени от кандидатите в процедурата за избор на генерален директор на обществената телевизия. Въпреки че представителите на СЕМ бяха изрично поканени да присъстват на заседанието на Комисията, им беше отказана възможност да изразят становище по поставените въпроси.

След като се запозна с предоставените документи, Съветът не установи факти, които да сочат несъответствие на избрания през 2019 година генерален директор на БНТ с изискванията на закона. Твърдените от ККМ "нередности" са извън правомощията на СЕМ, който не може да разследва истинността на представени официални документи", пишат още от съвета.

Същевременно от органа отговарят на призива на Йорданов така: "Съветът ще изрази подробно своята позиция относно наличието или липсата на законови основания за исканите действия".

Мандатът на Емил Кошлуков изтича през юли, като до началото на май СЕМ трябва да открие процедура.