СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Процедурата искаше доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска

Актуални новини
14:04 - 28 Март 2024
1043
СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска. 

"Против" гласуваха председателят на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, а "за" бяха Пролет Велкова и Симона Велева.

Аргументът на Велкова беше, че става въпрос за обществен интерес. 

"И трябва публично тези въпроси, които възникват около закриването на дирекцията, да бъдат изяснени – фактите около тях. Вътрешната саморегулация как от тук нататък ще продължи?", попита тя.

Соня Момчилова изрази опасение, че с подобно изслушване на генералния директор има риск СЕМ да влезе в ролята на цензор.

"А и автономността и независимостта на генералните директори, както и отговорността, която те трябва да носят за кадровите решения, които поемат, мисля, че е нещо, което трябва да се поощрява, дори да се насърчава. Директорът трябва да има свободата да прави своите промени. Няма свещени крави", коментира Момчилова.