Семеня: Жена съм, не ме е срам

Спорт
14:00 - 07 Ноември 2023
3240
Семеня: Жена съм, не ме е срам

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастeр Семеня казва, че “няма да се срамува“ от това, че е “различна“ и ще се “бори за това, което е правилно“ на фона на продължаващия й спор с атлетическите власти.

32-годишната Семеня е родена с разлики в сексуалното развитие (DSD) и не може да участва в състезанията при жените, без да приема лекарства за намаляване на тестостерона.

Южноафриканката иска да потърси отговорност от Световната атлетика за това, което според нея е дискриминация срещу атлети с хиперандрогенизъм и наскоро каза, че насочва вниманието си към “печелене на битки срещу властите“, вместо да печели медали, като вече целта й няма да е да се състезава на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Хиперандрогенизмът е медицинско състояние, характеризиращо се с по-високи от обичайните нива на тестостерон, хормон, който увеличава мускулната маса и сила.

Съгласно разпоредбите, въведени през 2018 г., атлетите с DSD имаха право да се състезават в женски състезания на писта между 400 м и миля само ако намалят нивата на тестостерон.

През март Световната атлетика постанови, че атлетите с DSD трябва да имат хормонално потискащо лечение в продължение на шест месеца, преди да имат право да се състезават във всички женски състезания.

“Вярвам, че ако си жена, ти си жена“, каза Семеня, която спечели олимпийското злато на 800 метра през 2012 г. и 2016 г. и е трикратна световна шампионка на същата дистанция.

“Независимо от различията, които имаш. Осъзнах, че искам да живея живота си и да се боря за това, което мисля и вярвам в себе си. Знам, че съм жена и всичко, което идва с това, просто го приемете."

Семеня бяга на 5000 метра на миналогодишното Световно първенство в Орегон, но не успя да се класира за финала.

През юли Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) се произнесе в нейна полза по дело, свързано с нивата на тестостерон при спортистки.

“В края на краищата знам, че съм различна. Не ме интересуват медицинските термини или какво ми казват. Да съм родена без матка или вътрешни тестиси - това не ме прави по-малко жена“, добави Семеня.

“Това са различията, с които съм родена. Няма да се срамувам, защото съм различна. Аз съм различна и специална и се чувствам страхотно от това.

Това идва с причината, поради която се борим за женския спорт. Значението на женския спорт не се приема сериозно и ние трябва да поемем отговорността за собствените си тела. Решете какво е правилно за нас. Не друг пол да решава как трябва да изглеждаме. Дали сме достатъчно жени или не, зависи от нас. Ние знаем и вярваме в това, което е правилно, тогава защо трябва да спираме”, добави тя.