СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ: Сърцето на Земята тупти на 26 секунди (ВИДЕО)

Вълните в океана или вулканите са причина за странния пулс, спорят учените

Актуални новини
18:10 - 06 Август 2024
2102
СЕНЗАЦИОННО ОТКРИТИЕ: Сърцето на Земята тупти на 26 секунди (ВИДЕО)

Земята има сърце! Необяснимо туптене изненада учените. Мистерията с тупкането от дълбините на нашата планета озадачава с импулсите си на всеки 26 секунди.

Земята излъчва пулс, който учените наричат „микросеизъм“ или дори „сърцебиене“. Това явление е известно на сеизмолозите от десетилетия, но произходът му остава мистерия, която продължава да обърква и разделя експертите, пише unilad.com.

През 2023 г. дори беше заснет и документален филм за феномена.

Първото документиране на този странен пулс е направено през 60-те години от изследователя Джак Оливър, който предположил, че източникът е някъде в южния или екваториалния Атлантически океан. С течение на времето учените са успели да стеснят местоположението на източника до района на Гвинейския залив, известен като Байт ъф Бони.

Според някои изследователи, като Гариет Юлер, пулсът се дължи на вълните в океана, които предизвикват налягане върху морското дъно, особено когато удрят континенталния шелф. Тази разлика в налягането създава сеизмични пулсации, които се усещат като „сърцебиене“.

Обаче, други учени, като Инджие Ся от Института по геодезия и геофизика в Ухан, предполагат, че виновникът може да са вулкани. Той посочва, че пулсът е съмнително близо до вулкан на остров Сао Томе в същия залив, а подобни микросеизми са наблюдавани и около вулкана Асо в Япония.

Докато дебатът продължава, феноменът остава една от загадките на нашата планета, която учените все още се опитват да разберат. Тази мистерия ни напомня, че Земята все още крие много тайни, които очакват да бъдат разкрити.