Сесил Каратанчева се завръща

Българската тенисистка ще участва на най-успешния си турнир от Шлема

Спорт
11:15 - 05 Май 2023
1704
Сесил Каратанчева се завръща

Бившата първа ракета на България в женския тенис Сесил Каратанчева ще играе в квалификациите на „Ролан Гарос“, които започват на 22 май. Завърналата се на корта след почти четиригодишно отсъствие софиянка получи право да участва в турнира от Големия шлем в Париж, благодарение на замразен ранкинг, според който е №213 в ранглистата.

Каратанчева обяви, че отново ще играе професионално в епизод 54 на подкаста ми „Начален удар“ на 9 март, но тогава още не е смяла да мечтае, че ще участва пак в най-успешния си турнир в Шлема. Съдете сами – от девет победи в основните схеми на състезанията от голямата четворка, Сесил е спечелила шест във Франция. Тя никога не е крила, че Париж е любимят ѝ град.

Там тя завърши по блестящ начин кариерата си при девойките като на 14 години завоюва титлата при девойките. През 2004-а българката стигна до мача за трофея на 6 юни без загубен сет. На финала Каратанчева също беше категорична – 6:4, 6:0 срещу румънката Магдалена Гойня.

Година по-късно Сесил участва вече при жените. Тя изненада специалисти и зрители с триумфалния си поход си на „Ролан Гарос“, след като записа победи над Альона Бондаренко, Шинобу Асагое, Винъс Уилямс и Еманюел Галярди. На четвъртфинала Каратанчева поведе на опитната Елена Лиховцева от Русия, но в крайна сметка отстъпи след 6:2, 4:6, 4:6.

Тук някъде свърши и бляскавия възход на българската тенисистка, която достигна до №35 в световната ранглиста след турнира, защото в допинг пробата ѝ в Париж бе открито наличието на нандролон. Останалото е известно – през януари 2006 година Сесил получи сурово двугодишно наказание да не играе.

Точно десет години след четвъртфинала в Париж Каратанчева направи ново силно представяне. Тя започна от квалификациите през 2015 година и записа три последователни успеха, за да се класира за основната схема. В първия кръг тя се изправи срещу бившата водачка в световната ранглиста и 25-а поставена на „Ролан Гарос“ Йелена Янкович. Противно на очакванията българката беше по-добрата на корта и победи заслужено с 6:3, 6:4. В следващия кръг взе първата част срещу американката Ирина Фалкони, но умората си каза думата и в крайна сметка Сесил отстъпи с 6:3, 1:6, 2:6.

Сесил не смята, че четвъртфиналът на „Ролан Гарос“ при жените е най-големият ѝ успех, защото през 2005-а е била много малка и не е осъзнавала какво е направила. И затова за нея по-голямо постижение е достигането през 2015 година до втори кръг в Париж и преди това полуфинала в Акапулко. Това тя заяви в „Начален удар“ през януари 2021 година.

Способна ли е българката на нов добър резултат в Париж при завръщането си след раждането на своя син? За последно тя игра на клея във френската столица през май 2018 година, когато загуби в първия кръг на пресявките от сегашната звезда на женския тенис Онс Жабьор с 1:6, 6:2, 2:6. На 33 години Каратанчева е много зряла и притежава тенис мъдрост, за да направи един добър, може би прощален „Ролан Гарос“.

Но всичко зависи от подготовката ѝ преди това. Сесил се готви от края на февруари в Испания за завръщането в професионалния спорт. Изигра само един официален мач - 6:7, 6:7 срещу топ 300 състезателката Карунаратне от Хонконг в Сарагоса, след който каза, че е доволна, но е направила доста грешки.

„Ще се готвя за „Ролан Гарос“ с клубни мачове в Германия с моя отбор ТС Бернхаузен. Има опция да играя в WTA 1000 турнира в Рим, ако влезна, ако ли не - на 25 хилядник в Испания“, обясни за БНР програмата си преди Париж Каратанчева.

Ако тя успее да се пребори с конкуренцията в квалифкациите, България ще има две представителки в основна схема при жените заедно с Виктория Томова. А Сесил ще играе за четвърти път сред 128-те най-добри в света.