Сестрата на Ким Чен Ун поема властта в Северна Корея?

Актуални новини
11:44 - 23 Април 2020
5948
Сестрата на Ким Чен Ун поема властта в Северна Корея?

Ким Чен Ун може да бъде детрониран и да изгуби властта в Северна Корея. Такава информация се появи в японския вестник Yomiuri, цитиран от Лента.ру, позовавайки се на източник, който е съобщил за секретно пленарно заседание на Централния комитет на Трудовата партия в края на 2019 година. То е завършило с решение, че при извънредна ситуация начело на страната вместо сегашния лидер Ким Чен Ун ще застане по-малката му сестра Ким Е Чжон, пише standartnews.com.

Предаването на властта може да се случи само при смърт на настоящия президент или при неспособност да управлява страната по някакви причини. Източникът на изданието твърди, че оттогава много от заповедите към партийните дейци и към военните са се издавали лично от нейно име. През март тя е направила и първото си официално международно заявление.

На 31 април американската телевизия CNN съобщи, че корейският лидер се намира в критично състояние след операция. Друг източник пък твърди, че независимо от недоброто здраве на председателя, още е рано да се говори, че то заплашва живота му.

По данни на южнокорейския сайт Daily NK, от 12 април държавният глава нееднократно е минал през процедури, свързани с лечение на сърдечно-съдовата система. Болестта се влошила заради непрекъснатото пушене, проблеми с килограмите и преумората от работата. Сега лидерът на Корея се възстановява от процедурите в резиденциятка си, като по-голямата част от лекарите вече са се върнали в столицата.