Северна Корея иска да възобнови ядрените преговори, ако Тръмп спечели

Дипломатите на Пхенян са очертали стратегия за този сценарий

САЩ
15:09 - 01 Август 2024
723
Северна Корея иска да възобнови ядрените преговори, ако Тръмп спечели

Северна Корея иска да поднови ядрените преговори със Съединените щати, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент и работи за разработването на нова стратегия за преговори, каза високопоставен севернокорейски дипломат, цитиран от "Ройтерс".

Бягството на Ри Ил Гю от Куба нашумя в световен мащаб миналия месец. Той беше най-високопоставеният севернокорейски дипломат, избягал на юг от 2016 г.

В първото си интервю за международни медии Ри каза, че Северна Корея е определила Русия, САЩ и Япония като свои основни външнополитически приоритети за тази година и след това.

Докато укрепва отношенията с Русия, Пхенян има желание да поднови ядрените преговори, ако Тръмп спечели преизбирането през ноември, каза Ри.

Дипломатите на Пхенян са очертали стратегия за този сценарий с цел премахване на санкциите върху оръжейните му програми, премахване на определянето му като държавен спонсор на тероризма и получаване на икономическа помощ, каза Ри.

Неговите коментари сигнализират за потенциален обрат от сегашната позиция на Севера след неотдавнашни изявления, отхвърлящи възможността за диалог със САЩ и предупреждаващи за въоръжена конфронтация .

Среща на върха между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и Тръмп във Виетнам през 2019 г. се провали заради санкции, за които Ри отчасти обвини решението на Ким да повери на "неопитни, невежи" военни командири воденето на ядрена дипломация.

"Ким Чен Ун не знае много за международните отношения и дипломацията или как да прави стратегическа преценка", каза той.

"Този ​​път външното министерство определено ще получи власт и ще поеме отговорност и няма да е толкова лесно за Тръмп да върже отново ръцете и краката на Северна Корея за четири години, без да даде нищо."

Изграждайки по-тесни връзки с Русия, Северна Корея получи помощ с ракетните си технологии и икономика. Но по-голяма полза може да бъде да се блокират допълнителни санкции и да се подкопаят съществуващите, каза Ри, добавяйки, че това ще повиши преговорната сила на Пхенян срещу Вашингтон.

"Руснаците си изцапаха ръцете, като участваха в незаконни транзакции и благодарение на това Северна Корея вече не трябва да разчита на САЩ за премахване на санкциите, което по същество означава, че те лишиха САЩ от една ключова разменна монета", каза той.

В Токио японският премиер Фумио Кишида каза, че иска да се срещне с Ким, но въпросът за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години, отдавна е пречка.

Според Ри Ким ще се стреми да проведе среща на върха с Япония, като се стреми да получи икономическа помощ в замяна на отстъпки по въпроса за отвлечените.

Токио смята, че 17 негови граждани са били отвлечени, петима от които са се завърнали в Япония през 2002 г. Пхенян смята въпроса за уреден, след като призна, че е отвлякъл 13 японски граждани и каза, че не в ърнал тези, които са в неизвестност, или са починали, или местонахождението им е неизвестно.

Ри каза, че Ким би бил готов да промени тази позиция, установена при баща му Ким Чен Ир, за да получи икономическа подкрепа.

"Те казват, че проблемът е решен, но това е само за да се увеличи силата на преговорите, докато той не направи отстъпки на среща на върха", каза той.