Шафранено парфе с круши
за 6 порции, 30 мин
Продукти
За парфето:
1 щипка шафран, 4 жълтъка, 70 г захар, 200 г течна сметана за разбиване.
За крушите:
2 едри круши, 1 ч.л. семена анасон или семена копър, 2 с.л. мед, 2 с.л. портокалов сок или сок от лимон, лайм.
Приготвяне
Парфето:
Шафранът се накисва за 10 мин. в 1 с.л. топла вода.
Жълтъците, захарта и шафранът заедно с водата от накисването се разбиват на водна баня – над топла, а не вряща вода - до гладък крем. Оставя се да изстине.
Разбива се течната сметана и се добавя с леко разбъркване в яйчената смес.
Разпределя се в 6 малки купички или чашки и се оставяt да се стегне парфето в хладилника.
Крушите:
Когато парфето е готово, семената анасон се счукват и се смесват с леко затопления мед.
Почистените от семките круши се нарязват на полумесеци. Поливат се веднага с портокаловия сок.
Парфето се обръща в чинийки.
Подреждат се до него крушите и плодовете се заливат с анасоновия мед.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.