Шафранено парфе с круши

за 6 порции, 30 мин

Кухня
11:08 - 09 Септември 2020
2191
Шафранено парфе с круши

Продукти

За парфето:

1 щипка шафран, 4 жълтъка, 70 г захар, 200 г течна сметана за разбиване.

За крушите:

2 едри круши, 1 ч.л. семена анасон или семена копър, 2 с.л. мед, 2 с.л. портокалов сок или сок от лимон, лайм.

 

Приготвяне

Парфето:

Шафранът се накисва за 10 мин. в 1 с.л. топла вода.

Жълтъците, захарта и шафранът заедно с водата от накисването се разбиват на водна баня – над топла, а не вряща вода - до гладък крем. Оставя се да изстине.

Разбива се течната сметана и се добавя с леко разбъркване в яйчената смес.

Разпределя се в 6 малки купички или чашки и се оставяt да се стегне парфето в хладилника.

Крушите:

Когато парфето е готово, семената анасон се счукват и се смесват с леко затопления мед.

Почистените от семките круши се нарязват на полумесеци. Поливат се веднага с портокаловия сок.

Парфето се обръща в чинийки.

Подреждат се до него крушите и плодовете се заливат с анасоновия мед.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.