Шалапатова: Великденските добавки от 100 лв. не променят живота на пенсионерите

Странно е парите да се дадат само на една част от възрастните хора, заяви ексминистърът

Новини
08:10 - 24 Април 2024
2035
Шалапатова: Великденските добавки от 100 лв. не променят живота на пенсионерите

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от 523 лв. реално нямат и други доходи, които да получават от друго място. Великденските добавки от 100 лв. по никакъв начин няма да промени живота на пенсионерите. Toва заяви бившият социален министър Иванка Шалапатова пред БТВ.

Тя определи като странно решението да се дадат по 100 лв. великденски добавки само на една част от пенсионерите с пенсия под линията на бедност. Когато се раздават пари ad hoc за великденски и коледни добавки не е адекватно политическо поведение, посочи Шалапатова. 100 лева е неадекватно подпомагане на пенсионер, категорична бе тя.

Шалапатова е имала амбицията да се справи с изкривяванията в пенсионната система. Тя би искала да вдигне пенсиите до такова ниво, в което пенсионерите да живеят достойно, но на база политически решения

Тя обясни, че няма да участва в кампанията за предсрочните парламентарни избори, тъй като не е партийно обвързана, а ще остане експерт в социалната сфера. Шалапатова очаква новата политическа ориентация дали ще бъде в името на хората или ще се заложи на популизъм.

Тя не е получила оценка за своята работа като социален министър, но е имала редовни срещи с бившия премиер акад. Николай Денков и бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел. От тях Шалапатова не е чула критики за работата си. Шалапатова винаги се е учудвала, когато е имало критика към нейната работа, която не е идвала от Денков или Габриел.

"Ключът, който намерихме като част от правителството е, че намерихме начин да инвестираме средства за хората. Започнахме промяната с хората вътре в системата за дете, млад човек или възрастен в зависимост от помощта, от която се нуждаят", каза Шалапатова.