Шанхай прекъсна връзките си с Прага

Китай е особено вбесен, след като президентът на Тайван Цай Ингвен беше преизбрана през уикенда

Свят
13:01 - 14 Януари 2020
1926
Шанхай прекъсна връзките си с Прага

Правителството на китайския град Шанхай съобщи, че прекъсва официалните си контакти с Прага, след като чешката столица подписа споразумение за побратимяване с тайванската столица Тайпе, информира "Ройтерс".

Това е поредната мярка, която засилва дипломатическото напрежение между Китай и Чехия.

Преди няколко месеца Прага предприе действия за прекратяване побратимяването с Пекин.

Кметът на Прага отказа да изгони тайвански дипломат от конференция по искане на китайски представител. Освен това той взе решение да издигне тибетското знаме над кметството, за да подчертае проблема с човешките права в китайската провинция.

Заради обтегнатите отношения китайски инвестиции за милиарди долари в Чехия не бяха материализирани.

Тайван е най-чувствителният дипломатически въпрос за Китай. Пекин засили натиска върху чужди правителства да приемат позицията на Китай, че Тайван е китайска провинция.

В понеделник кметовете на Прага и Тайпе подписаха споразумение за побратимяване в чешката столица. Те също сключиха споразумение за културен обмен и туризъм.

В отговор на това правителството в Шанхай обяви в съобщение, че правителството в Прага е направило много погрешни стъпки по основни китайски въпроси като Тайван. Подчертава се, че чехите се намесват във вътрешната политика на Китай и публично оспорват принципа "един Китай". Шанхайските власти и китайците отхвърлят това и изразяват опозицията си.

След като изчезват правилните "политически предпоставки", Шанхай незабавно прекратява всички контакти с Прага, се допълва в съобщението.

Китай е особено вбесен, след като президентът на Тайван Цай Ингвен беше преизбрана през уикенда.

Кметът на Тайван не е поддръжник на официална независимост на Тайван. Той посети Шанхай миналата година и обяви, че двете страни на Тайванския проток са част от "едно семейство". Кметът на столицата на Тайван се очаква да се кандидатира за президент през 2024 г.