Шарена салата с пуешко (пилешко) и грейпфрут

за 2 прции

Кухня
17:08 - 11 Юни 2019
700
Шарена салата с пуешко (пилешко) и грейпфрут

Продукти

250 г пуешко филе от гърди (може да се замени с пилешко)

2 грейпфрута

1 с.л. оцет

150 г тофу или добре изкиснато бяло саламурено сирене

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 малка скилидка чесън

1 с.л. къри на прах

2 стъбла целина

1 глава червен лук

200 г листа от различни зелени салати

20 г кедрови ядки (може да се заменят с други ядки или семки)

 

Приготвяне

Изцежда се сокът на единия грейпфрут. Кипва се с оцета и се вари докато се редуцира до около 75 мл – около 15 мин. Оставя се леко да изстине.

Пасира се тофуто или сиренето с половината зехтин или олиото. Подправя се със сол и черен пипер.

Чесънът се обелва и се нарязва на фини филийки.

Добре подсушеното пуешко филе се нарязва на ленти. Разбърква се с чесъна, кърито на прах и останалия зехтин или олио.

Целината леко се обелва от конците. Нарязва се на около 5 см дълги ленти.

Вторият грейпфрут се обелва с нож до плодовата маса. Изрязват се филенцата.

Обеленият червен лук се нарязва на много фини пръстени.

Измитата и подсушена зелена салата се нарязва или накъсва на едро.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат.

В същия тиган – леко омазнен от кедровите ядки, се запържва пуешкото, като се разбърква 5-6 мин. до златисто кафяво. Подправя се със сол и черен пипер.

Зелената салата се смесва с половината тофу сос. Гарнира се с пуешкото, грейпфрута, целината, лука и се поръсва с кедровите ядки. Полива се с останалия сос.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.