Шарена салата с пуешко (пилешко) и грейпфрут
за 2 прции
Продукти
250 г пуешко филе от гърди (може да се замени с пилешко)
2 грейпфрута
1 с.л. оцет
150 г тофу или добре изкиснато бяло саламурено сирене
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 малка скилидка чесън
1 с.л. къри на прах
2 стъбла целина
1 глава червен лук
200 г листа от различни зелени салати
20 г кедрови ядки (може да се заменят с други ядки или семки)
Приготвяне
Изцежда се сокът на единия грейпфрут. Кипва се с оцета и се вари докато се редуцира до около 75 мл – около 15 мин. Оставя се леко да изстине.
Пасира се тофуто или сиренето с половината зехтин или олиото. Подправя се със сол и черен пипер.
Чесънът се обелва и се нарязва на фини филийки.
Добре подсушеното пуешко филе се нарязва на ленти. Разбърква се с чесъна, кърито на прах и останалия зехтин или олио.
Целината леко се обелва от конците. Нарязва се на около 5 см дълги ленти.
Вторият грейпфрут се обелва с нож до плодовата маса. Изрязват се филенцата.
Обеленият червен лук се нарязва на много фини пръстени.
Измитата и подсушена зелена салата се нарязва или накъсва на едро.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат.
В същия тиган – леко омазнен от кедровите ядки, се запържва пуешкото, като се разбърква 5-6 мин. до златисто кафяво. Подправя се със сол и черен пипер.
Зелената салата се смесва с половината тофу сос. Гарнира се с пуешкото, грейпфрута, целината, лука и се поръсва с кедровите ядки. Полива се с останалия сос.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.