Шеф на комисия в НС: КПКОНПИ няма нито едно дело срещу висш чиновник

Отнетото имущество не е за 3 милиарда, а за 37 милиона, увери Михал Камбарев

Политика
17:44 - 28 Януари 2022
2517
Шеф на комисия в НС: КПКОНПИ няма нито едно дело срещу висш чиновник

"Изслушването на Цацаров бе по моя оценка добро. Целта бе да оценим ефективността на КПКОНПИ. Затова изпратихме предварително въпроси към Цацаров и на базата на неговата информация му зададохме въпроси. По мое мнение КПКОНПИ е ужасяващо нефункционираща структура". Това каза Михал Камбарев, председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. 

В изслушването имаше едно политическо говорене кой върху кого е упражнил натиск - един раздразнен човек, на който е било отнето нещо.

"От 2017 г. досега над 80 процента от производствата за конфликт на интереси не са довели до нищо. Няма нито едно производство, по което от КПКОНПИ да са се самосезирали т.е. те очакват някой да им подаде топката - прокуратурата да им изпрати нещо, самосезирали са се за несъотвествия по декларации. Има много просрочени дела, които стоят на трупчета. Няма нито едно производство срещу лице, което заема висша държавна длъжност. Това искахме и да зададем като въпроси на Цацаров. Накрая се оказа, че нещото, с което и комисията, и Цацаров се бият в гърдите, са наложените запори върху имущество за 3 милиарда от 2013 г. насам, от които обаче реално отнетото имущество е за 37 милиона. Цацаров реши да отговори на конкретните въпроси по неконкретен начин".

В момента се готви законопроект, който все още се обсъжда все още на коалиционно ниво. В него ще бъдат записани разследващи функции на КПКОНПИ, съобщи Камбарев.