Шеф на Мондиал 2022 дискутира със Саутгейт проблемите с човешките права в Катар

Футбол
11:07 - 01 Април 2022
1671
Шеф на Мондиал 2022 дискутира със Саутгейт проблемите с човешките права в Катар

Изпълнителният директор на организационния комитет на Световното първенство по футбол в Катар Насер Ал-Хатер поиска среща с мениджъра на английския национален отбор по футбол, след като Гарет Саутгейт заяви, че доста фенове няма да пътуват за емирството тъй като няма да се чувстват сигурни от гледна точка на правата си. Самият Саутгейт конкретизира, че има предвид неспазването на човешките права в Катар, но преди две седмици пък сам заяви, че евентуален бойкот няма да промени нищо.

Хомосексуалността се преследва като престъпление в страната от Персийския залив, но също така и правата на жените са дискусионни, а доклад на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" разкрива как хиляди мигранти-работници по обектите за Мондиал 2022 са били експлоатирани и принудени да живеят в нечовешки условия. Последните две обвинения се отричат яростно от Катар.

По-рано през март Саутгейт заяви, че е срамно през 21-и век да има проблеми, които спират феновете да отидат на Световното първенство, подчертавайки правата на жените и ЛГБТ+ общността.

"Някой с голямо влияние, някой като Саутгейт, някой с голяма аудитория от слушатели трябва да внимава какво казва, да подбира думите си внимателно. И аз смятам, че най-добрият начин е преди да прави подобни изявления, когато става дума за работници, той трябва да дойде тук и да говори с работниците, да разбере какво получават те от това, че работят тук", заяви Ал Хатер в интервю за телевизия "Скай Спортс".

Жребият за разпределението на отборите по групи за Световното първенство ще се тегли утре в катарската столица Доха и се предполага, че отборите ще бъдат представени от треньорите и важни ръководни фактори. Което дава надежда на Ал Хатер за директен контакт с мениджъра на Англия.

". . . така че се надявам да го посрещна тук в Катар, с нетърпение искам да се видим и се надявам, че той ще изслуша моето мнение. Не е нужно да вярва, но поне трябва да се опита да разбере различни мнения от неговото, и да приеме различна култура", допълни катарският ръководител.