Шеф на парламента строи църквата в Ардино

В градежа с доброволен труд участвал интернираният акад. Сава Гановски

Топ
09:28 - 09 Ноември 2019
2552
Шеф на парламента строи църквата в Ардино

През 1924 година християните в Ардинска околия решават да построят църква. Митрополитът на Пловдив подкрепя идеята и изпраща средства. Това насърчава организационния комитет, а цялото местно население, християни и мюсюлмани, помага с пари, материали и труд.

Строежът е завършен през 1926 г. Любопитен факт от летописа на Ардино е, че в изграждането с доброволен труд е участвал и почетният гражданин Сава Гановски - тогава интерниран в Ардино за своите прогресивни идеи, по-късно виден български философ, академик, председател на Народното събрание на България.

Пръв свещенослужител в църквата „Свети Архангел Михаил" е бил Харитон Николов от Петково, който е служил до 1935 година.

През 1973 г. е направен основен ремонт на църквата, огражда се имотът.

Поддържането на храма и къщата към него периодично през годините е ставало с дарения и финансовата помощ на общинските ръководства.

Преди 16 години природно бедствие разрушава покрива на ардинската църква и я наводнява. Тогава със съдействието на общината и Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет покривът изцяло е подновен. Изградена е камбанарията, сменена е старата дограма с нова алуминиева. Направена е нова външна мазилка.

Поздравителен адрес до Църковното настоятелство на православния храм "Свети Архангел Михаил" в Ардино изпратиха вчера кметът на общината инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям по повод храмовия празник.

„Изразяваме готовност, както винаги, за съдействие и сътрудничество. Пожелаваме на Вас и Вашите семейства здраве, благоденствие и дълъг живот изпълнен с вяра, а на именниците , които празнуват днес весело прекарване на празника“, се казва в поздравителния адрес на двамата ръководители.

24rodopi.com