Шеф на "Социално подпомагане" осъди прокуратурата на 5700 лв. за незаконно обвинение в детска порнография

Топ
11:48 - 23 Май 2023
1450
Шеф на "Социално подпомагане" осъди прокуратурата на 5700 лв. за незаконно обвинение в детска порнография

Окръжен съд – Монтана осъди прокуратурата да заплати на А. К. М. от Лом 5 700 лева обезщетение за имуществени и неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за детска порнография.

През 2013 г. А.К. М. е работил като директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Лом. През месец март с. г. са му повдигнати обвинения, че в периода 2009–2012 г. е набирал или използвал малолетни и непълнолетни лица да участват в порнографски сцени по Интернет, създавал е и разпространявал порнографски материали с малолетни и непълнолетни, както и че е държал или набавял за себе си или за други лица чрез Интернет порнографски материали с непълнолетни.

А. К. М. е бил привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. През април 2013 г. срещу А. К. М. е изготвен от Районна прокуратура - Лом обвинителен акт и е образувано наказателно дело, по което през ноември 2014 г. е бил признат за виновен и осъден на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“ условно и 2000 лева глоба. Присъдата е била отменена от ОС – Монтана и делото е върнато на РП – Лом.

По случая през 2016 г. е започнало ново дело срещу А. К. М. като през следващите години наказателното производство по част от обвиненията е било прекратено поради погасяване по давност, а по останалите обвинения А. К. М. е бил оправдан. Последната оправдателна присъда от 2020 г. е потвърдена през юни 2021 г. от Окръжен съд – Враца и е влязла в сила.