Шеф от фонд "Земеделие" възпя с рок химн родното си село Джулюница

Топ
18:08 - 16 Февруари 2020
4994
Шеф от фонд "Земеделие" възпя с рок химн родното си село Джулюница

Ако доскоро търновското село Джулюница бе известно основно с вкусните домати и Котоошу, то вече е популярно в ютюб и като първото населено място с рок химн. Автор на текста, музиката, изпълнител на парчето и видеото е шефът на фонд “Земеделие” във Велико Търново Тодор Тодоров.

49-годишният държавен служител, който е и общински съветник в Лясковец и бивш кмет на Джулюница, решил да възпее родното си място с хилядолетна история и особена порода хора - с бунтарски дух.

“В моето село е открит най-ранният скелет на човек в Европа, имаме много стара неолитна селищна могила с пластове от 7 цивилизации. Освен нея - римски път, тракийски погребения, византийска крепост, стара раннохристиянска църква”, изброява Тодоров.

Допълва, че и съселяните му го вдъхновили. “Хората са серт. Неслучайно ги наричат джулюнските касапи, защото, като се скарат, започват да вадят ножове. Исках по някакъв начин да създам парче за нашето село. Все пак то е дало на света Котоошу”, казва химнописецът.

Все пак сумиста, сега треньор в Япония, го няма в текста на химна, защото според Тодоров имат един много по-велик съселянин от него - казва се Цоньо Калчев. “Той е автор на текста на песента “Сладкопойна чучулига”, народен будител. Иван Вазов му е бил личен приятел и го е викал в София да работи с него, когато е бил министър. Идеята да отдаваме почит в деня на обесването на Левски е негова”, вещо изтъква патриотът.

Песента химн се казва “Това е Джулюница” и вече има над 3500 гледания в YouTube от октомври м.г., когато е пусната в мрежата. Клипът е около 4 минути с уникални снимки на селото, а текстът описва всяко изображение.

“Официално химнът ще бъде пуснат по време на кушиите за Тодоровден в селото. Ние сме конен народ още от прабългарите и си обичаме коня като неразделна част от българската история. Събират се на кушията около 1000 души, идват много гости. Тогава ще е, за да повдигнем българския дух, разбира се, на тези, които слушат такава музика, чалгарите няма да се впечатлят”, обяснява Тодоров.

Той е заклет фен на жицата още от дете. Мечтаел да свири на електрическа китара. “Звукът ѝ винаги ме е привличал, само него чувах. Бях още трети-четвърти клас, когато поисках от родителите си да ми купят, но беше доста скъпо и те ми предложиха да се уча на куха. Отказах и чак на 16-17 г . започнах да свиря на акустична китара. Учих в икономически техникум в Свищов и там в четвърти курс си направихме ученическа група. Вече бях започнал да слушам хевиметъл, и досега съм луд по “Металика”, “Слейър”, “Айрън Мейдън”, спомня си Тодор Тодоров.

Продължил с музикалните изяви и в Стопанската академия. Основали студентска група. Казвала се “Детонатор”. Свирели само авторска музика и малко кавъри. Монтанска група със същото име обаче издала албум и се наложило да се преименуват в “Абсолют”. Тази група и до момента свири старите парчета по клубовете. Тодор обаче влязъл в казармата и пътищата им се разделили.

“Бях на 23 г. и мислех, че съм приключил завинаги с музиката, но се оказа, че на 46 г. започнах пак да се занимавам. Купих апаратура, друга китара и понеже гъмжа от идеи, аз съм творец, започнах отново да пиша текстове. За съжаление, не съм добър певец, ама то в трашметъла няма певци, както казва моят приятел Фънки: “Абе, няма певци в трашметъла, бе, man”, смее се Тодор.

Преди 3 години се свързал с бившия барабанист на “Абсолют” Ангел Ангелов, известен търновски музикант, който си изкарва хляба със свирене по фериботи в чужбина. Двамата решили да издадат албум “Великата България”. Имат си музикален канал в ютюб. Парчетата са на български и са само на патриотична тема.

“Издаваме албум за историята на България, защото аз мисля, че много лъжеисторици започнаха да промиват съзнанието на хората и да отричат славянския елемент в нашата история, което е тъпо”, обяснява другото си амплоа земеделският шеф. Някои от парчетата качили в платформата “Рок трамплин” за аматьорски групи на радио “Зи-рок”. Едно от тях -“Бъдеще ново”, станало песен на месец юни 2019 г.

Тодор Тодоров бил последният музикант, интервюиран от Буги Барабата преди да почине. “През ноември м.г. в директен ефир в едно от предаванията на радио “Зи-рок” ни признаха за съвременни български будители - нас, “Тодиан”, заради текстовете ни, разказващи историята на България!”, гордо информира авторът, басист и фронтмен.

Редом със задълженията си да контролира проекти и субсидии директорът на фонд “Земеделие” във Велико Търново, не спира да твори. Казва, че в момента подготвят общ проект с рок дамата Милена Славова и “Абсолют”, но не издава подробности.

“Аз съм изключителен щастливец, защото винаги съм работил това, което харесвам. Когато го правиш с любов, има време и за едното, и за другото. Защото и двете неща са благородни. Фонд “Земеделие” е създаден, за да подпомага земеделските производители, ние, българите, сме селскостопанска държава. Няма какво да се лъжем, агросекторът и туризмът са двата отрасъла, които носят най-голяма принадена стойност. Всеки човек си има духовни потребности - моите са да изявя българщината с изразните средства на метъла”, казва Тодоров.

В директорския кабинет няма плакати на “Металика” и други любими банди. Казва, че като държавен служител няма право. Шеф е на областната дирекция на фонда от 2014 г. след спечелен конкурс.

“Аз съм обикновен държавен служител, който служи на обществото. Какво правя извън работата, си е моя работа. Важното е да спазвам етичния кодекс за поведение на държавния служител, да не правя нещо, което да уронва авторитета на държавната служба. Засега смятам, че се справям добре и не само че не уронвам престижа, а допринасям с другата моя дейност да повдигам самочувствието на българина по някакъв начин”, анализира Тодоров.