Шефът на комисията за службите сензационно пред Lupa.bg: Зетят на шефа на Бистришките тигри е назначен за гард в НСО с обаждане "отгоре"

Крими
14:40 - 13 Септември 2021
8368
Шефът на комисията за службите сензационно пред Lupa.bg: Зетят на шефа на Бистришките тигри е назначен за гард в НСО с обаждане "отгоре"

Бойкотирането на заседанието на комисията за контрол на спецслужбите роди неподозирани новини, като освен, че охраната на главния прокурор Иван Гешев, бившия премиер Бойко Борисов и Първата дама Десислава Радева при всяко положение остава заради кратките срокове, оставащи за настоящия състав на президента, но и че службите като НСО, ДАР и ГДБОП са продънени от назначения на "наши хора" в последните години. Разкритията направи пред Lupa.bg шефът на комисията в НС и депутат от ИТН Светлин Стоянов.


Светлин Стоянов не крие разочарованието си от неприетите на второ четене поправки

По-рано днес ГЕРБ, ДПС и част от ИБГНИ в лицето на Татяна Дончева отказаха да присъстват на заседанието и така то бе провалено, а утрешният опит то да се състои най-вероятно ще завърши по същия начин, убеден е Стоянов. Той уточни, че адв. Николай Хаджигенов, когото първоначално неволно е обвинил, че не е присъствал за определянето на кворума, всъщност просто е закъснял и в никакъв случай не може да му се търси отговорност за проваленото заседание. 

По думите на Стоянов е станало ясно едно - че ГЕРБ не искат приемането на поправките в Закона за НСО за охраняваните лица, за да пазят гардовете на Борисов. И разкри, че ДПС никога не са присъствали на заседанията на въпросния парламентарен орган. "Което идва да покаже, като се има предвид, че знаят какво се разглежда на заседанията на комисията, че те просто пазят главния прокурор", убеден е той. 

По повод искането на Хаджигенов шефът на НСО ген. Емил Тонев да бъде отстранен и да бъде разпитван за полицейското насилие от протестите миналата година заради безучастното гледане в мониторите на камерите от офицерите на службата как с палки и ритници са били налагани обикновени граждани, Стоянов уточни, че парламентарната комисия не е орган, който може да маха и слага шефове на служби. "Обединихме се обаче около предложението да бъде изготвен доклад с конкретни препоръки как да действат в подобни критични ситуации служителите на МВР, на НСО, както и на какви психологически профили трябва да отговарят те, за да бъдат назначени в институциите", уточни депутатът. 

Според Стоянов кадрите от насилието на ченгетата действително са били брутални.

"Ако аз бях там, бих оставил колегата си пред монитора и бих слязъл да питам защо ги бият, да се поинтересувам защо това се случва, защо хората са вързани и приведени в безпомощно състояние", казва той.

Но казусът бил морален, защото при разпитите на двамата офицери от НСО в парламентарната комисия, те са обяснили, че имали право да се намесят само, ако е имало нападение над сградата, но не и при нападението над хората, защото няма как да са знаели дали повалените на земята граждани не са извършили предварително нещо престъпно. 

От позорните действия на полицаите обаче възниква и друг въпрос - този за психологическата годност на гардовете и кой я определя. "Когато аз бях назначен, събеседването ми с психолозите продължи над 5 часа в Института към МВР", спомни си Стоянов. Той е на мнение, че не конкретните експертни тестове трябва да се променят, а начина, по който се назначават самите психолози, защото в момента те били зависими пряко от шефа на службата, а не както преди - еманципирани от нея и външни де факто за спецзвеното. 

"Трябва да се премахне връзкарщината и хранилките, които от 2003 г. насам са основна дейност за службите, вклюително и в НСО. Сега се назначават "наши момчета" с един разговор по телефона. Такъв е и примерът със собственика на ФК Витоша (Бистрица"), чийто собственик има зет - служител на НСО", разкри още Светлин Стоянов. Както е добре известно, лидерът на ГЕРБ е картотекиран играч на клуба. 

Според депутата от ИТН до фаталния инцидент в Лясковец, при който стрелецът Петко Петков уби командоса Емил Шарков се е стигнало заради подобна шуробаджанащина. "Да не мислите, че един чичо на 50 г. може да обезвреди тежковъоръжени и добре обучени барети?", пита риторично той. И добави, че всъщност тежко ранените служители са били шестима, а не трима, както досега бе известно на обществеността.