Шефът на ваксинационния щаб пред Lupa.bg: Артисти и съдии ни молят да ги имунизираме първи

Запишете се при личния си лекар с точно описание на заболяванията и алергиите ви, съветва проф. Красимир Гигов

Здраве
18:45 - 02 Януари 2021
6176
Шефът на ваксинационния щаб пред Lupa.bg: Артисти и съдии ни молят да ги имунизираме първи

Председателят на националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов разкри пред Lupa.bg, че напливът за ваксините срещу коронавируса е огромен и че след прилагането на първите дози от пилотната доставка, желаещите да се имунизират е нараснал неимоверно. "При мен дойде и шефът на Съюза на артистите г-н Христо Мутафчиев с молба да помислим и за тях, защото те не могат да репетират и да играят с маски, налага се и да се прегръщат, докато публиката може да пази отстояние. Повярвайте, опитваме се да мислим за всички групи", каза проф. Гигов. 

Зам.-шефът на БЧК добави още, че сред първите съсловия, поискали спешно да се ваксинират срещу COVID-19, били и нотариусите, и съдийски колегии. В същото време растели и запитванията за страничните реакции към субстанциите във флаконите.

Според проф. Гигов всеки личен лекар ще трябва да прецени сам дали неговите пациенти, заявили желание да се боцнат, са подходящи за ваксината и за вида ваксина. Затова и съветва читателите ни, които смятат да се имунизират, да се впишат при общопрактикуващите медици и коректно да опишат състоянията си, алергичните си реакции в миналото и основните заболявания. 

Професорът увери още, че националният план за ваксинациите е бил изготвен спрямо европейските практики и подчерта, че за разлика от много европейски страни, в които първите фази обхващат предимно лица над 80-годишна възраст, родният е свалил ограничението до 65 г. 

Освен това Гигов бе категоричен - работи се в крачка и се предвижда още следващата седмица да започне ревизия на някои от етапите на плана така, че да може да се включат паралелни групи с хронични заболявания към него, особено ако списъците за първите дози не се попълнят навреме. В понеделник се очаква доставката на още 15 000 дози от ваксината на "Пфайзер", а до края на месеца или най-късно началото на февруари - още 50 000. 

Пред медията ни проф. Гигов увери и че се прави разчет на идеята за бързо ваксиниране само с първата доза и по-късно прилагане на втората, за да се обхване по-голям брой хора, но все пак уточни, че властите се придържат към предписанията на производителя. 

Колкото до ваксините от другите производители, той е оптимист, че на 6 януари предстои ЕК да даде "зелена" светлина и за дозите на "Модерна", а съвсем скоро и за векторната ваксина на "АстраЗенека/Оксфорд", която пък се разработва съвместно с руската "Спутник".