Шефката на НАП системно не изпълнявала задълженията си

Общество
13:03 - 14 Май 2021
3013
Шефката на НАП системно не изпълнявала задълженията си

Приоритетната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с акцент върху големите данъкоплатци и махане на терора, който се упражнява над малките.

Това съобщи на пресконференция служебният министър на финансите Асен Василев, който представи екипа си. Той представи и новия шеф на НАП Румен Спецов, който бе назначен с решение на МС половин час преди представянето на новия екип.

Предишната шефка на НАП Галя Димитрова е сменена заради системно неизпълнение на служебните й задължения, обясни министър Василев.

Той даде за пример изтичането на данните на 6 млн. българи от НАП през 2019 г. По това държавата вече дължи пари, защото се водят множество дела. А освен това

за периода 2017-2020 г. са начислени 4,2 милиарда лева, а са събрани само 2,2 млрд, допълни той.

От ревизионните актове са потвърдени само 66 процента, което говори за лошото им  качество. В митниците има доклад на ОЛАФ за нанесени щети на европейския бюджет и България ще възстановява 55 млн. евро, каза още министър Василев. Така той обясни рокадата на върха на другата приходна агенция.

За актуализацията на бюджета министърът обеща отговор до 10 дни,

защото иска да установи реалното му състояние. Той добави, че започва подготовка за тегленето на дълг, включително от международните пазари, но подчерта, че това ще стане, само ако се наложи.