ШЕНГЕН - НЕВЪЗМОЖНИЯТ

Ако пазим границата си както трябва и както повелява Законът, сме грешници. Ако пък пропускаме Ордата – пак сме грешници

Коментар
21:44 - 13 Декември 2022
7596
ШЕНГЕН - НЕВЪЗМОЖНИЯТ

КЕВОРК КЕВОРКЯН

Шенген е невъзможен – винаги ще има една/някаква Нидерландия, която ще бесува срещу нас. Шенген – не като освободена от гранични формалности територия, а като Зона на истинското, а не притворно единомислие. Винаги ще ни гледат на криво, с подозрение.

Шенген е един капан за нас. Липсва вярното решение. Ако пазим границата си както трябва и както повелява Законът, сме грешници. Ако пък пропускаме Ордата – пак сме грешници.

Медиите, които са направили филма за простреляния сирийски нарушител, никога няма да кажат и две думи за нашия полицай, убит край оградата. Няма да направят филм за него – и да поразмишляват покрай смъртта му - има ли справедлив отговор на предизвикателството? Какъв? Да ни го подскажат, нали са авторитетни медии.

Нашите телевизии трябва да покажат целия филм, а не откъси от него. Видяхме два откъса. Намирисват на пропаганда. Във втория някакъв нарушител говори като в американски филм: „Поискахме вода и храна, а той (българският граничар) ни каза: „Ще ви донеса от тоалетната“. Българите не говорят така.

Филмът е копродукция на авторитетни медии и нарушители на границата. Няма гаранции, че не са нагласени лъжци.

В първият откъс липсват всякакви доказателства, че българи са стреляли. Трябва да повярваме на кадри, заснети от телефон на нарушител. Простреляният сириец бил ранен в ръката, а оттам куршумът отишъл в гърдите му. Не виждаме нищо такова - казват ни го. Едва ли щяха да пропуснат да ни покажат кървавата диря на куршума.

Какво да правим? Куршумите на техните трафиканти са невинни. Нашите – дори неизстреляни - не са.

И за кого, всъщност, става дума - за майки с деца, за болнави възрастни или за здрави и прави млади мъже, които са търсачи на добър живот? Не е бежанец келешът, който може да даде няколко хиляди евро на трафиканта си. Но ние трябва да сме съпричастни и с неговата авантюра.

Сякаш няма изход: ако се държим като сериозна държава, сме диваци. Ако сме мекушави и изоставени сами да се справяме с проблема – все някоя Австрия ще пропищи. Отровна демагогия.

Ако толкова са се загрижили за сигурността си, да направят заедно една непревземаема ограда, да формират специални/общи гранични части и пр. Ние никога няма да се справим с претенциите им – претенции от разстояние - на ситостта и на безразличието.

Нали направихме всичко възможно за украинския поток - и пак не останаха доволни. Искат си четиризвездните хотели и ни гледат накриво. И сирийците ли - ако са сирийци - да настаняваме в луксозни хотели? Ако са сирийци...