Шиндзо Абе се отказа да ходи в Средния изток

Премиерът е наредил на японските министри да направят анализ на ситуацията в Средния изток

Свят
11:47 - 08 Януари 2020
902
Шиндзо Абе се отказа да ходи в Средния изток

Премиерът на Япония Шиндзо Абе отмени визитата си в Средния изток заради напрежението между САЩ и Иран, съобщава "Киодо нюз".

Посещението на Абе беше насрочено за тази събота - 11 януари.

"Японският премиер Шиндзо Абе ще отмени пътуването си до Средния изток предвид нарастващото напрежение там, посочи правителствен източник, докато Токио отново призовава за деескалация по дипломатичен път след атаките на Иран срещу американски военни в Ирак", съобщава медията.

По план по време на визитата си Абе е трябвало да посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман.

Премиерът е наредил на японските министри да направят подробен анализ на ситуацията в Средния изток в тясно сътрудничество с други страни.

От своя страна главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга заяви, че Токио настоява всички, замесени в ситуацията, да "положат необходимите дипломатически усилия, за да намалят напрежението в региона".

Припомняме, по-рано днес бяха бомбардирани военни бази на САЩ в Ирак, включително базата "Айн ал Асад" в провинция Ал Анбар и друга в Ербил.

Ислямската революционна гвардия на Иран пое отговорност за атаките и заяви, че те са отговор на убийството на генерал Касем Солеймани. Техеран заплаши и с още ответни мерки, които нарече "Операция мъченик Солеймани".