Шиндзо Абе заминава на обиколка в Близкия изток

Политици от опозицията разкритикуваха идеята за отмяна на визитата

Свят
14:07 - 10 Януари 2020
1101
Шиндзо Абе заминава на обиколка в Близкия изток

Японският премиер Шиндзо Абе ще осъществи обиколката си в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Оман, съобщи Ройтерс. Тя ще се състои на фона на изострено напрежение в Близкия изток, където Токио изпраща боен кораб и патрулиращи самолети.

По-рано, след като САЩ убиха иранския военен командир генерал Касем Солеймани и след ответната ракетна атака на Иран срещу американските сили в Ирак, телевизия "Асахи" съобщи, че посещението ще бъде отменено. Но днес на пресконференция главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза, че Абе ще посети региона, както бе планирано, от 11 до 15 януари, предаде БТА.

"Предвид нарастващото напрежение в региона това посещение ще има за цел обмяна на мнения с трите страни като част от японската дипломация, насочена към успокояване на ситуацията", заяви Суга. Той отказа да даде повече подробности как е било взето решение посещението да се състои, както е планирано, но каза, че то е взето след оценка на ситуацията в региона.

Политици от опозицията разкритикуваха идеята за отмяна на визитата, имайки предвид, че няма промяна в плановете за изпращане на японските Сили за самозащита в региона, на което те се противопоставят заради твърде напрегнатата ситуация там.

Правителството одобри разполагането на войските миналия месец, а министърът на отбраната Таро Коно издаде днес заповед бойният кораб и двата патрулиращи самолета за събиране на информация Р-3С да заминат за Близкия изток за защита на кораби, превозващи товари за Япония.

Самолетите ще излетят от Япония утре и ще започнат да изпълняват задачите си от 20 януари, а разрушителят ще отпътува на 2 февруари и ще започне да патрулира по-късно същия месец.