Шишчета с 13 ароматни вкуса
за 6 порции, 30 мин
Продукти
1 кг обезкостено пилешко или свинско месо
1 ч.л. зърна кориандър
по 1 ч.л. семена копър и кимион или ким
8 зрънца бахар
1 ч.л. едър лют или сладък червен пипер
½ ч.л. зърна меланж пипер
едра сол
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. ситен сладък червен пипер
по 1 с.л. сух риган и мащерка
½ ч.л. настъргано индийско орехче
½ ч.л. чесън на прах или фино счукан
2 големи глави червен лук
2 големи червени чушки
Приготвяне
Зърната кориандър, копър, кимион, бахар, меланж пипер, едрият лют червен се запичат заедно на сух тиган 1-2 мин.
Оставят се да изстинат и се смилат или счукват в хаван заедно с едрата сол, кафявата захар, червения пипер, ригана, мащерката, индийското орехче и чесъна.
Червеният лук се нарязва на четвъртинки. Червените чушки - на едри парчета.
Месото се нарязва на кубчета около 3 см и се натрива със смлените сухи подправки.
Месото се нанизва на шишчета, като половината се редуват с червен лук, а другите – с червена чушка.
Оставят се да престоят на хладно около 30 мин.
Пекат се на гореща скара или на грил тиган от всички страни 12-15 мин.
Поднасят се със сос за барбекю по избор – може и с кетчуп или соев сос от по-гъстия.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.