Шитнаха и шефовете в АЕЦ "Козлодуй"

Новият директор на Първа атомна е... Георги Кирков

Икономика
20:59 - 23 Август 2022
9307
Шитнаха и шефовете в АЕЦ "Козлодуй"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) във вторник е решил да отстрани от постовете им директора на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и заместника му Александър Николов, които бяха избрани с конкурс по Закона за публичните предприятия в края на управлението на ГЕРБ. Това е станало на заседание на съвета на директорите на БЕХ, който притежава оператора на атомната централа, съобщава "Медиапул". 

На тяхно място са назначени до провеждането на конкурс 68-годишният Георги Киров Кирков и 56-годишният Андрей Александрович Красночаров. За директор е избран Кирков, а промените са внесени за вписване в Търговския регистър още същия ден. Мотиви за отстраняването на Михов и Николов не са посочени, но двамата не се освобождават от отговорност. Мотиви за решението няма.

От март 2020 г. Георги Кирков е заместник-кмет на община Козлодуй. Преди това е бил директор "Икономика и финанси" в ядрената централа, но е бил уволнен от Михов. Кирков е бил и член в Съвета на директорите на "Атоменергостройпрогрес", от където е уволнен през далечната 2004 г. Бил е и управител на "Интерприборсервиз" през 2016 година.

Андрей Красночаров досега е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй". През 2012 година Красночаров е обявен за енергетик на годината от Българска браншова камара на енергетиците. 

Това е поредната смяна в енергийно дружество на БЕХ след отстраняването на почти цялото ръководство на "Булгаргаз".

Очакванията бяха рокади да има и в самият енергиен холдинг, но засега те не се оправдават, а изглежда ръководството на БЕХ приема исканията на служебния кабинет.