Шофьор, прегазил мъж край Пловдив: Мислех, че удрям животно

Дилян продължил по пътя си, инсценирал друг инцидент и прикрил следите си

Общество
17:03 - 21 Септември 2021
2366
Шофьор, прегазил мъж край Пловдив: Мислех, че удрям животно

Дилян Лазаров, който прегази човек край Йоаким Груево и избяга, получи своето наказание. Днес 47-годишният мъж се изправи пред Окръжен съд, където призна изцяло вината си.

Тежката катастрофа стана на пътя Пловдив - Пещера. Трупът на 60-годишния Стойчо Костадинов от Стамболийски бе открит на 5 февруари. Вместо да извика помощ обаче Дилян продължил по пътя си и се прибрал в дома си в село Бяга. Униформените обаче успели да идентифицират буса му заради части от него, които останали на местопроизшествието.

Междувременно мъжът избърсал возилото и изпратил съпругата си Таня за нови части. След това инсценирал катастрофа, за да изглежда, че щетите са причинени от удар в пътен знак.

Таня Лазарова била спряна от униформените на следващия ден, веднага след като закупила частите. Впоследствие униформените арестували и съпруга ѝ.

"Съжалявам за случилото се. Признавам се за виновен. В онзи ден помислих, че съм ударил животно. Научих, че е човек едва когато ме задържаха. От този момент не съм същият човек. Посещавам и до ден-днешен психолог и психиатър. Не знам как да го преживея, съсипан съм. Опитвам се да се оправя”, заяви пред съда Лазаров.

Той призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт.
Така делото стартира по съкратената процедура. В заседанието стана ясно, че починалият Стойчо Костадинов е съпричастен към трагедията. 60-годишният е бил мъртвопиян, като преди катастрофата е бил видян да пада и криволичи по улиците. След това той е тръгнал по натовареното шосе, като отново е криволичил. Жена за малко да блъсне Стойчо, минути преди трагичния инцидент, съобщава "Трафикнюз".

По време на финалните речи, прокурорът по делото Георги Пенев поиска минимална присъда за Лазаров.

„Налице са многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Затова настоявам за условна присъда под минимума, с минимален срок отнемане на книжката му”, каза в залата Пенев.

За затвор обаче настоя адвокат Румяна Мутафова, която представлява семейството на Костадинов. Близките на починалия бяха конституирани единствено като частни обвинители.

„Налице са много факти, които утежняват вината обстоятелства. Едното от тях е това, че Лазаров е избягал след ПТП-то. Второ – прикрил е следите си и е инсценирал друг инцидент. Освен това трябва да се вземе под внимание справката от КАТ, според която Лазаров е санкциониран административно много пъти. Настояваме за наказание в среден размер, изтърпяно ефективно”, каза адвокат Мутафова.

Защитата на Дилян Лазаров настоя също за условна присъда, в размер под минимума.

„Той е критичен към себе си, към действията си. Всички доказателства, са в полза на клиента ми. Според съдебно-медицинската експертиза, починалият е бил с изключително висока концентрация на алкохол. За съпричастност към вината от страна на Костадинов говори и авто-техническата експертиза. Що се касае до нарушенията по ЗДвП – колата е на името на клиента ми, но зад волана на буса често е била жена му. Тя предимно е управлявала превозното средство”, бе част от защитната теза на адвокат Илия Колчев.

В крайна сметка магистратите наказаха Дилян Лазаров с 2 години условно, 4 години изпитателен срок и 3 години отнемане на книжката.