Шофьорът, премазал семейството в Белгун - първи братовчед на таткото

Новини
21:40 - 18 Август 2020
4723
Шофьорът, премазал семейството в Белгун - първи братовчед на таткото

36-годишният шофьор-убиец, който премаза майка с двете ѝ деца, мъж на 41 и рани трима в Белгун, се оказа първи братовчед на бащата. 

Загиналите Благомир и Олег са на 1 и на 12 г. Майка им Мариана е работила във ферма за преработка за рапани в Каварна. Момчетата са от втория ѝ брак, семейството е от ромски произход.

В момента, лекарите се борят за живота на третото дете в семейството. Жената има по-големи синове от първия си брак, които работят в чужбина, а първият ѝ съпруг е починал.

Виновният шофьор Антон А. е в реанимацията на болницата в Добрич с множество рани. Във вторник му е на правена черепно-мозъчна операция, състоянието му остава тежко.

В ортопедията на МБАЛ в Добрич е 58-годишен мъж с фрактура на ключица и шиен прешлен.  

Първоначалната версия на разследващите беше, че причината за кървавото меле е гонка между две коли, но от Варненската апелативна прокуратура обясниха, че става дума за изпреварване на втори автомобил с бясна скорост.

В късния следобед Антон се качил на форда и с висока скорост отишъл до село Септемврийци, което се намира на 3 км от Белгун. Малко по-късно се върнал в селото, като по пътя изпреварил с висока скорост друг автомобил. 

В центъра на Белгун той изгубил контрол над колата, навлязъл в насрещната лента и преминал през тротоара. Блъснал се в ниска бетонна ограда, която преодолял, и се ударил в дърво. От удара колата се преобърнала по таван.

Не е имало нелегално състезание. Произшествието е предизвикано от висока скорост и загуба на управление на автомобила - това е причината за трагедията, казаха за “24 часа” от апелативната прокуратура. Преминавайки през тротоара, фордът е блъснал стоящите там Мариана и трите ѝ деца, както и близкостоящите до нея двама възрастни.  

На мястото на катастрофата часове след трагедията бяха окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев и директорът на ОД на МВР старши комисар Никола Панчев.

Според прокурор Бухчев водачът е управлявал колата си и извън селото, и в селото с изключително висока скорост Взета му е кръв за алкохолна проба и за наркотици. Все още няма резултати.

Предстои експертиза да установи и скоростта, с която Антон е връхлетял върху хората на тротоара.

По данни на Жулиян Минев, шеф на сектор “Пътна полиция”, шофьорът има книжка от 2013 г. и до момента няма налагани наказания по Закона за движение по пътищата.

Според съселяни Антон бил кротък, не употребявал алкохол и наркотици. Дори цигари не е пушел.

Вторият съпруг на Мариана - Злати, разказва, че тя и комшии често сядали да пият кафе край пътя и вероятно така се е случила и въпросната трагедия.

Третото дете на семейството - 8-годишният Васко, е закаран в тежко състояния в реанимацията на варненската МБАЛ “Света Анна”.  Момченцето е в интензивното отделение с тежка политравма и опасност за живота.

За катастрофата край Каварна съобщи главният прокурор Иван Гешев в своя профил в туитър. Той призова за по-тежки наказания за участниците в нелегални гонки по пътищата, каквито мерки прокуратурата е предложила отдавна. (Виж карето.)

Местните жители на Белгун настояват да бъдат поставени легнали полицаи и камери.

“При информация за управление с превишена скорост по селата винаги сме вземали съответните мерки”, каза старши комисар Никола Панчев. По думите му провеждани са срещи и с кмета, и с жителите на Белгун по стратегията на полицията “Близо до хората” за получаване на сигнали.

През последните години обаче катастрофи не е имало”, допълни Панчев. Последният тежък пътен инцидент е бил преди 6 г.

“Поставянето на легнали полицаи няма автоматично да решат въпроса с подобни тежки катастрофи”, коментира областният управител на Добрич Красимир Кирилов. 

До 20 г. затвор за смърт на пътя след висока скорост иска главният прокурор Иван Гешев.

На 12 май т.г. Гешев предложи на правителството и парламента промени в Наказателния кодекс, които предвиждат пияни, дрогирани, без книжки или превишили скоростта с повече от 50 км/час да се наказват с лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор при причинена смърт на пътя.