ШОК: Маймунската шарка се предава и по полов път

Актуални новини
09:51 - 16 Юни 2022
2618
ШОК: Маймунската шарка се предава и по полов път

Световната здравна организация разследва дали вирусът на маймунска шарка присъства в семенната течност на пациентите, като проучва възможността болестта да се предава по полов път.

Множество случаи на заболяването, съсредоточени в Европа, са сред сексуални партньори, които са имали близък контакт с мъже. Организацията напомни, че вирусът се предава само чрез близък контакт.

В последните дни учените твърдят, че са открили вирусна ДНК в спермата на няколко пациенти с маймунска шарка в Италия и Германия. Резултатите са потвърдени и от лабораторна проба, която предполага, че вирусът, открит в семенната течност на един от пациентите, има способността да се предава и възпроизвежда.

„Това означава, че вирусът може да се предава и по полов път, а това е нещо ново за нас“, каза Катрин Смолууд от СЗО на специален брифинг за пресата.

„До момента предаването бе чрез допир на кожа в кожа, но сега вече е ясно, че може да има и други начини", допълни експертът.

В над 30 страни са регистрирани повече от 1300 случая на вирусното заболяване от началото на май досега. Голяма част от заразените са мъже, които правят секс с мъже.
Локалните епидемични огнища предизвикаха безпокойство, тъй като вирусът рядко се наблюдава извън Африка. СЗО препоръча целенасочена ваксинация на хора с близък контакт със заразени, включително здравни работници.