ШОК: Ремонтът на "Графа" за F-16 набъбва до 1 милиард лева?

Строителните компании са искали ударни индексациии на исканите средства заради инфлацията, разкри Димитър Стоянов

Политика
12:30 - 10 Ноември 2022
5396
ШОК: Ремонтът на "Графа" за F-16 набъбва до 1 милиард лева?

Мащабният ремонт на авиобаза "Граф Игнатиево", който трябва да завърши с приемането на първите самолети от САЩ F-16 Block 70 в началото на 2025 г., не просто може да се забави, а да глътне близо 1 милиарда лева.

Компаниите, заети със строителството на пистите, ремонта на съоръженията за наземен контрол, както и на инфраструктурните звена, свързани с целия процес, са поискали ударни индексации на средствата, необходими за завършването му. Това разкрива в отговор до депутата от ДБ Атанас Славов служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

През лятото на 2021 г. предшественикът му на поста по това време, днешен посланик във Вашингтон - Георги Панайотов каза, че проектът за ремонт и модернизация се бави с 6 – 8 месеца и като цяло бил „каша”. Панайотов тогава отбеляза, че при калкулацията на работата е била „забравена” сумата от 53 млн. лева за работа по пистата.

Към онзи момент в проекта бяха вложени 182,4 млн. лева, но същинското строителство не беше започнало. Общо досега сумата, която се влага в ремонта, е над 380 милиона, но заради инфлацията, фирмите със сключени договори искат нови ставки. И не е изключено финалната черта да бъде изтеглена на около 1 милиард лева. 

Освен това тепърва предстои да се сключват нови, цели 11 договора, за останалата част от необходимата инфраструктура, за да могат да бъдат приети новите изтребители, става ясно още от писмото на шефа на МО. 

Ето какво добавя той: 

"Съществуват непредвидими рискове в икономическата и международна обстановка в резултат на световната пандемия, свързана с разпространението на ковид, неговите варианти и войната в Украйна. В световен мащаб е налице недостиг на компоненти и суровини, силно търсене в ЕС и извън него, както и ограничения в капацитета, което оказва затруднение и в производството. Налице е постоянно покачване на цените на енергия, горива, суровини и материали.

Несигурността и рисковете, свързани с перспективите за растеж на инфлацията, затрудненията в производството, респективно, забавянето на доставки, включително недостиг на определени материали и изделия, оказват влияние върху планирането и застраховането при определяне на сроковете за изпълнение на договорите. 

В тази връзка от изпълнителните са постъпили искания за индексация на цените по сключените договори".