Шоко сладкиш с плодов крем в чаши
за 2 порции, 20 мин
Продукти
1 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка канела
1 с.л. какао на прах
1 яйце
3 с.л. захар
1 щипка сол
1 с.л. олио
2 с.л. прясно мляко
100 мл течна сметана за разбиване
2 с.л. леко смачкан мек плод по избор – например ягоди, малини, къпини, боровинки
Приготвяне
2 огнеупорни купички или чаши по 300 мл се намазват с масло.
Смесват се брашното, бакпулверът, канелата и какаото.
Разбъркват се на гладък крем яйцето, захарта, щипката сол.
Добавят се прясното мляко, олиото и брашнената смес и всичко се разбърква до гладкост.
Разпределя се в купичките. Пече се 12-15 мин. в загрята умерена фурна и се оставя да изстине, без да се вади от купичките.
Сметаната се разбива на гъст крем. Добавят се намачканите плодове, като леко се разбърква с лъжица, за да стане на ивици. Гарнират се блатовете в купичките.
Вместо бита сметана, може да се използва заквасена сметана или изцедено кисело мляко.