Шоколадът действа като аспирин
Всекидневната употреба на черен шоколад (с високо съдържание на какао) води до леко разреждане на кръвта, т.е. до понижаване на риска от съсирване и запушване на съдове. Или иначе казано, той притежава същото действие като ацетилсалицилова киселина (по известна като аспирин). До дози извод са стигнали учените от университета „Джон Хопкинс” в САЩ.
Те са изследвали повече от 1200 души с наследствени заболявания на сърцето, защото искали да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите. Преди началото на изследването доброволците са спазвали определени правила – активно са се занимавали със спорт, отказали са се от тютюнопушенето, въздържали са се от употребата на кофеинови напитките, вино и плодови сокове. Някои от участниците не са издържали и са хапвали от време на време шоколад. Така 139 от тях са били изключени от проекта поради нарушаване на изискванията. Въпреки това обаче останали под наблюдение. Резултатите от кръвните анализи показват, че тези, които са консумирали шоколад, са имали същите показатели на съсирване, каквито и доброволците приемащи аспирин. „Благодарение на тези, които не са нарушили правилата и хапвали шоколад, ние успяхме да разберем, че химичното вещество, съдържащо се в какаото, действа на биохимично ниво подобно на аспирина, т.е. намалява натрупването на тромбоцити, водещо до образуването на съсиреци в кръвоносните съдове”, коментира д-р Дайана Бекер, сътрудник от университета „Джон Хопкинс”.