ЩЕ ДОЙДАТ ЛИ ТАНКОВЕТЕ? Тръмп вика войски при загуба на вота

Коментар
13:00 - 29 Октомври 2020
6450
ЩЕ ДОЙДАТ ЛИ ТАНКОВЕТЕ? Тръмп вика войски при загуба на вота

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да се ангажира с мирно предаване на властта, ако реши, че резултатите от президентските избори на 3 ноември са фалшифицирани, и предложи да мобилизира войски по силата на 200-годишния Закон за метежите (Insurrection Act), за да потуши възможни размирици, ако спечели. Това се казва в коментар на Джан Улф от Ройтерс, цитиран от БТА.

"Вижте, това се нарича метеж. Просто ги пращаме и го правим много лесно", каза Тръмп пред телевизия "Фокс нюз" през септември.

Какво представлява законът за метежите?

По конституция губернаторите на американските щати имат първостепенна роля при опазването на реда в границите им. Според Закона за властта на окръга (Posse Comitatus Act) от 1878 г. федералната армия няма право да участва във вътрешна правоохранителна дейност.

Законът за метежите, който датира от 1807 г., обаче прави изключение от Закона за властта на окръга, като позволява на президента на САЩ да праща войски за потушаване на вътрешен метеж.

В американската история Законът за метежите е използван десетки пъти, но след движението за граждански права през 60-те години на миналия век това се случва рядко.

За последно той беше приложен през 1992 г. от президента Джордж Буш-баща, когато оправдаването на четирима полицаи от Лос Анджелис за побоя над чернокожия Родни Кинг доведе до размирици с жертви.

Губернаторът на Калифорния подкрепи използването на закона от Буш. Този нормативен акт дава на президента "невероятни правомощия" и трябва да бъде използван само в краен случай, каза Джон Олтънбърг, пенсиониран генерал-майор от армията, а сега адвокат във Вашингтон.

Позовава ли се Тръмп на този закон при протестите срещу расизма?

Тръмп обмисляше да се позове на закона в отговор на насилието и грабежите по време на протестите срещу расизма през юни, които в по-голямата си част бяха мирни.

Президентът се отказа от идеята след публично изразено несъгласие от страна на министъра на отбраната Марк Еспър.

Вместо това Тръмп изпрати агенти на Министерството на вътрешната сигурност в градове като Вашингтон и Портланд, щата Орегон. Тези агенти разполагаха със снаряжение от военен тип, но те в крайна сметка са граждански лица, а не представители на въоръжените сили.

В случай на размирици на 3 ноември или през следващите дни Тръмп вероятно ще повика именно тези федерални агенти, а не армията, каза Джими Гурул, професор по право в Нотрдамския университет и бивш служител на министерството на правосъдието.

За да го направи, Тръмп ще трябва да се позове на някакво нарушение на федералното законодателство, срещу което тези агенти имат право да извършват правоохранителна дейност. Агентите на министерството на вътрешната сигурност, които бяха изпратени в Портланд по-рано тази година, имаха за задача да приложат закона за вандалските прояви срещу федерално имущество, например при нанасяне на щети на съдебни сгради.

Тръмп може ли да задейства националната гвардия?

Да, правителството на САЩ може да задейства или да "федерализира" Националната гвардия - резервни войски, съставени се от войници, които не са на постоянна военна служба.

Тези цивилни войници обикновено се свикват от губернаторите, но федералното законодателство позволява това да бъде направено и от правителството на САЩ.

Щом бъдат "федерализирани", бойците от Националната гвардия минават на пълно подчинение на министъра на отбраната, докато не бъдат върнати към щатския си статут.

Тази година губернаторите на много американски щати задействаха Националната гвардия, за да подпомогнат борбата с коронавируса и местните правоохранителните органи при потушаването на безредици.

Тръмп не се нуждае от разрешението на губернаторите, за да вкара войски

Точно така. Според Закона за метежите, ако президентът реши, че бунт е направил невъзможно прилагането на американските закони по обичайния ред, той може да задейства въоръжените сили без разрешението на губернаторите, "за да приложи тези закони или за да потуши бунта".

В исторически план между президенти и губернатори като цяло винаги е имало съгласие по въпроса за нуждата от войски.

Тръмп може да разположи агентите на Министерството на вътрешната сигурност, които са федерални служители, или Националната гвардия без одобрението на съответния щат.

Правомощията на президента обаче си имат граници. Според федералното законодателство е незаконно армията или други федерални агенти да се месят в избори. Разполагането на военни или служители на министерството на вътрешната сигурност на места за гласуване, например, е незаконно.

Може ли съдът да блокира използването на сила от президента?

Да, но в исторически план съдилищата винаги са избягвали да отменят военни заповеди на президента, каза Робърт Чесни, професор по право в Тексаския университет.

"Когато президентът каже, че фактическата обстановка на място е такава, че изисква задействането на Закона за метежите, съдилищата обикновено не го поставят под съмнение", заяви Чесни. Съдиите обаче може да скъсат с тази обичайна практика, ако сметнат, че Тръмп е разчитал на неверни твърдения, за да оправдае употребата на сила, каза той.

Ако Тръмп прати служители на Министерството на вътрешната сигурност или други федерални агенти, те трябва да спазват конституционните права на гражданите. Правозащитни организации като Американския съюз за граждански свободи обвиниха агентите в Портланд, че са извършили арести, погазили конституционните права на протестиращи и журналисти.

Правителството на Тръмп обаче е имало законното право да използва агентите, казаха правни експерти.