Ще искат ли парижаните някога да плуват в Сена?

Властите уверяват, че качеството на водата се подобрява, макар че реката все още бъка от бактерии

Свят
13:30 - 16 Август 2024
1952
Ще искат ли парижаните някога да плуват в Сена?

Планът на Париж беше изключително амбициозен -  да се почисти река Сена навреме за Олимпийските игри през 2024 г. и да се убеди светът, че следващото лято всички ще могат да се потопят безгрижно в прословутата мътна вода, пише POLITICO. В крайна сметка олимпийските спортисти наистина плуваха в Сена, макар и социалните медии да ги обсипаха с шеги за болестите, които ще хванат от реката.

Специалисти по качеството на водата в Сена са единодушни, че пречистването на водата е необходимо, но имат много въпроси относно това доколко надеждни са тестовете, доказващи, че Сена е „безопасна“, и са предпазливи по отношение на това, което разкриват съществуващите данни.

„Достатъчно е да погледнете данните за последните четири години, за да си отговорите с „не“ - казва Жан-Мари Мушел, професор в университета Сорбона, който е част от група учени, изследващи нивата на замърсяване в Сена.

„Изглежда, че качеството на водата се подобрява, макар и вероятно не толкова бързо, колкото са се надявали вземащите решения, които са започнали цялата тази работа“, добави той.

Въпреки това кметът на Париж Ан Идалго настоява, че догодина реката ще е подходяща за обществено ползване.

Дългогодишната кметица, която заложи политическата си кариера на превръщането на френската столица в по-зелен град, отхвърли твърденията, че Сена не е безопасна за плуване, като „фалшиви новини“, които „разрушават всичко, включително и доверието между хората“.

Идалго за първи път обеща да направи Сена годна за плуване за всички преди осем години. Оттогава досега начинанието е струвало на френските власти 1,4 милиарда евро за грамадните инфраструктурни проекти.

Те включват гигантски подземен басейн за съхранение на отпадни води и предотвратяване на изливането им в реката, дезинфекционни системи за пречистване на водата, излизаща от две пречиствателни станции нагоре по течението на реката в Париж, и система за пренасочване на отпадните води от над 10 000 жилища, които преди това са се изливали в Сена.

Съоръженията са построени точно навреме за Олимпийските игри, но може би няма да са достатъчни, за да може Идалго да изпълни обещанието си.

За да постигне това, тя ще трябва да приведе Сена в съответствие със стандартите на ЕС за обществените места за къпане, които изискват нива на бактериите E. coli под 900 колонии формиращи единици (cfu) на 100 милилитра вода в поне 90 % от пробите.

Ешерихия коли е общ стандарт, използван за проверка дали водата е била замърсена наскоро с фекални частици. Наличието на бактерията може да причини леки заболявания и се свързва предимно със симптоми като повръщане или диария.

Съгласно законодателството на ЕС публичното къпане в ново място се разрешава само ако концентрацията на бактерии остане под допустимото ниво в продължение на четири поредни години, като тестовете се провеждат няколко пъти годишно.

Специалистите по качеството на водата също така изразяват несъгласие с нормативната уредба и стандартните методи за провеждане на тестовете по начало.

Fluidion,стартъп, специализиран в мониторинга на качеството на водата, проведе собствени тестове по време на Олимпийските игри и установи, че резултатите, получени по новата схема, са „много, много по-високи“ от официалните тестове, каза Дан Анджелеску, главен изпълнителен директор на Fluidion.

Освен това съществува и проблемът със самите стандарти на ЕС. „Като цяло ние [ЕС] сме по-снизходителни, отколкото в други страни“, казва Мушел, професорът, който изучава Сена.

Отвъд научните дебати всички са съгласни, че сагата с плуването в Сена е предизвикала много необходими инвестиции в инфраструктурата, които ще бъдат от полза за обществеността, независимо дали плуването ще започне през следващата година или не.

Откакто през юни започнаха да функционират новите градски басейни за отпадни води, качеството на реката вече се е подобрило значително.