Ще се появи ли смелчага?! Продава се прокълнатата сграда на КТБ, искат 17,5 милиона

Сградата носи лош късмет на всичките си досегашни собственици - от Атанас Буров, та до Цветан Василев

Икономика
20:38 - 13 Юни 2023
6996
Ще се появи ли смелчага?! Продава се прокълнатата сграда на КТБ, искат 17,5 милиона

Централата на КТБ на столичния площад “Гарибалди” се продава на търг, като начално обявената цена е доста ниска - 17,5 млн. лв. Огледите ще се правят в продължение на 4 дни - от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени само ден след крайния срок - на 21 юни.

Предмет на търга, обявен от синдиците на фалиралата банка, обаче не е директно имотът, а фирмата “Евробилд 2003”, която притежава ипотека върху сградата. Същевременно обаче, върху централата на КТБ има възбрана от КПКОНПИ, тоест хипотетично има вероятност някой ден тя да бъде отнета в полза на държавата. А и като добавим мрачната слава на това място и натрупаната там лоша енергия, сделката хич не се очертава като особено добра.

Сградата наистина е доста голяма - тя разполага с внушителните 4930 квадратни метра площ, така че ако бъде продадена на началната тръжна цена, това означава, че би излязла около 1720 евро за квадратен метър - твърде евтино за подобна локация. В момента бизнес имотите в идеалния център на София вървят между 3250 и 4800 евро за квадратен метър в зависимост от състоянието на сградата, тоест, поне двойно повече.

Според имотни експерти, до които се допита Lupa.bg, централния офис на КТБ спокойно би могъл да бъде продаден за двойно по-висока сума - тоест, около 35 милиона лева. Заради хипотетичната възможност КПКОНПИ един ден да поиска имота обаче, той се води в графата "рисов" и надали ще се намери инвеститор, който да плати повече от 22-23 милиона лева за аристократичния банкерски дом. Освен това статутът на паметник на културата, който има сградата на КТБ, връзва много ръцете на бъдещия собственик. Той не би могъл да я преустройва нито външно, нито вътрешно без съгласието на Националния институт за паметници на културата и на практика тя може да се ползва само за целите, за които е създадена, т.е. за банка.

Сградата, която е обявена за паметник на културата още през 1978 г., е била дом навремето на Българската търговска банка на славния Атанас Буров. Тя е построена преди 100 години по проект на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден днешен е запазено оригиналното бюро на банкера. Казват, че боса на КТБ Цветан Василев много обичал да сяда на него, където подписвал най-успешните си сделки.

Атанас Буров пред банката си, която десетилетия по-късно ще приюти КТБ

Всъщност, именно трагичната съдба на банкера Атанас Буров е причината сградата да получи мрачна слава в средите на едрия бизнес. Както е известно, от най-богатия човек преди 9 септември, след идването на комунистите Буров е арестуван и тикнат в затвора, където малко по-късно умира. Още тогава се понася слух, че сградата е прокълната, тъй като Буров придобива терена, на който я построява, мамейки бедна вдовица. Съсипана от мъка, че е ограбена от мастития баровец, жената умира след година, като преди това проклела и Буров, и всички бъдещи обитатели на сградата.

Иван Евлогиев е сред най-мощните банкери през 90-те години, но проклятието на сградата на площад "Гарибалди" застига и него. Банката му МБИР фалира, а той е арестуван. Днес е на свобода, но е разорен... 

След 10 ноември мястото е купено от предприемача Иван Евлогиев, който настанява тук централния офис на неговата Международна банка за инвестиции и развитие (МБИР). Банката бързо трупа клиенти и се превръща в една от водещите в страната. Банковата криза през 1996 г. обаче не подминава и МБИР. Тя фалира и лиценза й е отнет, а Иван Евлогиев почти повтаря съдбата на Атанас Буров - той е арестуван и съден за финансови гешефти. Скоро излиза от затвора, но е напълно разорен.

2012 г. Цветан Василев важничи в централата на КТБ на пл. "Гарибалди", настанен в някогашния кабинет на Атанас Буров. Само година по-късно КТБ бе обявена в несъстоятелност, а Василев и до днес се укрива в Сърбия

В новия век сградата попада във владение на Цветан Василев. Приятели тогава му казват, че сградата е прокълната и носи много лош късмет на този, който реши да я купи. "Това са суеверия за глупави бабички!", репчи се Цветан Василев и гордо се настанява зад бюрото на Атанас Буров. Всички помним какво се случи с КТБ, която рухна през 2013 г. заради мегаломанските амбиции на собственика си. 

Предстои да видим дали ще се намери смелчага, който да даде милиони за красивата, но прокълната сграда на столичния площад "Гарибалди"...