Ще се самоглоби ли община Варна за планината от гуми под Аспаруховия мост?

Новини
08:01 - 21 Август 2019
3052
Ще се самоглоби ли община Варна за планината от гуми под Аспаруховия мост?

Седмица след като бе излъчен репортаж за нерегламентирано сметище под Аспаруховия мост, гумената планина си стои под съоръжението и даже расте. Въпреки предупреждението от страна на Пътната агенция, община Варна още умува и не се е захванала да почисти грозната купчина под едно от най-натоварените съоръжения в страната.

Под моста - единствена връзка между Северното и Южното Черноморие, са струпани хиляди ненужни автомобилни гуми на паркинг за репатрирани коли.

Камарите от леснозапалим каучук, които плътно обхващат от всички страни носещите колони на прочутото съоръжение обаче не са само естетически проблем. Съществува реален риск при евентуален инцидент. От общината обясниха преди няколко дни, че съхраняват гумите под моста временно, докато чакат разрешение за нова площадка за отпадъци.

Ако гумите не изчезнат до 17 септември обаче и теренът не се изчисти, какъвто е срокът на екоинспекцията, бюджетът на общината би трябвало сериозно да олекне. Евентуалната санкция за неизпълнение на предписанието е от 2000 до 20 000 лв. Парадоксът обаче е, че Пътната агенция няма как да глоби кметството, защото теренът е общински и местната управа трябва да се самосанкционира. 

Общинарите твърдят, че всеки месец фирма извoзвa чacт oт cтрупaнитe хиляди гуми.

Cлeд пoжaрa нa cмeтищeтo крaй Дупницa и щeтитe пo aвтoмaгиcтрaлa "Cтрумa", Aгeнция "Пътнa инфрacтруктурa" рaзпoрeди да стартират прoвeрки пoд мocтoвe и мaгиcтрaли в цялaтa cтрaнa.