Ще видим ли новата Витлеемска звезда?

Космическа експлозия ще създаде ярка свръхнова за няколко нощи

Актуални новини
17:10 - 02 Април 2024
2361
Ще видим ли новата Витлеемска звезда?

Небесен танц между две звезди, отдалечени на около 3000 светлинни години, ще доведе до толкова ярък изблик, че ще може да се наблюдава с просто око в продължение на няколко дни, твърдят астрономи, цитирани ДПА.

Експлозията на звезда от съзвездието Северна корона, каквато може да се наблюдава веднъж в живота, ще ѝ придаде вид на нова звезда, която за кратко ще блести ярко на нощното небе, преди да избледнее отново за още 80 години.

Д-р Даниел Браун, доцент по астрономия в Университета Нотингам Трент, обясни, че този тип небесни явления се наричат "нова" - преходно астрономическо събитие, което води до внезапната поява на ярка, привидно "нова" звезда, която впоследствие бавно избледнява в течение на няколко седмици или месеца.

По думите му не е лесно да се предвиди кога точно ще протече предстоящото събитие, но то може да се случи по всяко време от сега до септември тази година.

Самата звезда T Coronae Borealis от съзвездието Северна корона всъщност не е единична, а двойна, т.е. две звезди, които обикалят една около друга. "Това, което прави тази двойка толкова специална, е, че периодично тя увеличава неимоверно яркостта си, за да стане лесно видима за нас", обяснява астрономът.

Той каза, че по-масивната звезда в двойката е бяло джудже, което „може да събере приблизително същата маса като нашето Слънце в обем колкото Земята". Нейната спътница, звезда тип "застаряващ червен гигант", се е разширила и постоянно изхвърля собствена материя върху бялото джудже.

"На всеки около 80 години бялото джудже събира достатъчно материал, за да се възпламени в термоядрена експлозия, която увеличава неимоверно яркостта му. Сега за звездата T Coronae Borealis е настъпило времето за още една такава експлозия, която ще увеличи яркостта ѝ - до сравнима със звездите от Голямата мечка и лесна за откриване с невъоръжено око, дори и в замърсено със светлина небе", обясни професор Браун.
След избухването T Coronae Borealis ще се превърне в най-ярката звезда в съзвездието Северна корона, след което интензитетът ѝ постепенно ще намалее за няколко дни.

Съзвездието Северна корона може да бъде намерено в нощното небе, като се следва дръжката на "тигана" на Голямата мечка в крива надолу към звездата Арктур, най-ярката от съзвездието Воловар.