Щрудел с Lupa.bg: Хватката е в домашното тесто (СНИМКИ)
Щруделът не е нашенският тиквеник, нито е баница с ябълки. Може, разбира се, да се направи с кори за баница – тези готовите, но не е същото. Още повече, че хватката на щрудела е най-вече в тестото. Което пък се приготвя много лесно.
А плънката? Е, тя може да е като на тиквеника и каквито други плодове се сетите, както и кремове, извара, шоколад и т.н.. Даже и зеленчуци, месо, колбаси, сирена, които пълнят соления щрудел.
Тесто ръчна изработка
Тестото за щрудел се състои от брашно, вода и масло – и/или олио, като целта е да се постигне еластична структура.
След омесването на съставките, се намазва с малко масло и се покрива с прозрачно фолио. Непременно трябва да се остави да си почине 1 час на стайна температура.
Заради еластичността си тестото не само се разточва с точилка, много лесно е да се издърпва на кора с ръце. Дори може да се сложи върху леко свитите ръце и да се разтегли във въздуха. Така става идеално тънка кора.
Задължително корите за щрудел се поставят между кухненски кърпи, защото бързо изсъхват и се напукват.
Предлагаме рецепта за пищен щрудел с круши.