Швейцария последва санкциите на ЕС срещу Русия

Страната прие и налагането на финансови санкции срещу руския президент Путин

ЕС
16:24 - 28 Февруари 2022
1605
Швейцария последва санкциите на ЕС срещу Русия

Неутрална Швейцария ще последва санкциите на Европейския съюз срещу руснаци, замесени в руската инвазия в Украйна, и ще замрази техните активи, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на швейцарското правителство.

Решението е в разрив с традициите на алпийската страна.

"С оглед на продължаващата военна намеса на Русия в Украйна, на 28 февруари Федералният съвет взе решение да приеме пакетите от санкции, наложени от ЕС на 23 и 25 февруари", се посочва в изявление на правителството.

Швейцария прие и налагането на финансови санкции срещу руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров, които ще влязат в сила незабавно.

От правителството допълват, че Швейцария потвърждава солидарността си с Украйна и народа й и ще доставя хуманитарни помощи за украинските бежанци в Полша.

Берн отново отправи предложение да посредничи в спора.

Вчера президентът Игнацио Касис заяви, че е "много вероятно" Швейцария да следва линията на ЕС.

Швейцария се люшкаше между показването на солидарност със Запада по отношение на това, което тя нарича тежко нарушение на международното право от страна на Москва, и запазването на традиционния си неутралитет, който според нея може да я направи потенциален посредник.

Тя обаче беше изправена пред нарастващ натиск да застане на страната на Запада срещу Москва и да приеме наказателни санкции.