Силен тайфун удря Токио

Полети са отменени, над 10 000 домакинства евакуирани

Новини
07:57 - 16 Август 2024
1561
Силен тайфун удря Токио

Япония днес преустанови стотици полети и препоръча на близо 10 000 домакинства в някои райони около Токио да се евакуират заради силен тайфун, който предизвика прекъсване на електрозахранването.

Японската метеорологична агенция (ЯМА) категоризира тайфуна като "много силен" вчера в 08:50 ч. местно време (23:50 по Гринуич), докато "Ампил" преминаваше край тихоокеанското крайбрежие на главния японски остров Хоншу.

Очаква се днес следобед "Ампил" да се насочи към източния регион Канто, в който се намира и столицата Токио.

ЯМА съобщи, че скоростта на вятъра достига максимален порив от 60 метра в секунда.

Метеорологичната служба предупреди, че в Канто се очакват силни ветрове, които създават опасност от инциденти с летящи отломки и дори могат да преобърнат движещи се превозни средства.

Град Мобара в префектура Чиба издаде заповед за евакуация на около 18 500 жители, а десетки градове откриха специални центрове за подслоняване и препоръчаха доброволна евакуация.

Над 2000 домакинства в Канто тази сутрин бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването. По-късно подаването на електричество бе възстановено в някои райони.

Отменени са 281 вътрешни и 38 международни полета, като тази мярка ще засегне около 50 000 пътници. Спряно е и движението на високоскоростните влакове "Шинкансен" между Токио и индустриалното сърце на Япония – Нагоя, пише БТА.