Синоптици алармират: Гответе се за екстремни температури

Термометърът ще отчете 40°C

Общество
16:31 - 10 Август 2024
2729
Синоптици алармират: Гответе се за екстремни температури

Следващите дни ще донесат засилваща се гореща вълна в Западна и Централна Европа, като температурите ще достигнат близо 40°C в много райони. Лятната жега ще се разпространи и в Англия в началото на следващата седмица.

Според прогнозите на глобалните метеорологични модели температурите в средата на август ще останат много над средните за Южна, Централна и Западна Европа. Най-аномалните горещини се очаква да продължат във Франция, Бенелюкс, Иберийския полуостров, Италия и Балканския полуостров.

След жежкия юли и август започна със значителна топлина и горещи вълни в южната половина на Европа и се разшири в части от Франция, Централна Европа и Балканския полуостров.

Температурите многократно се повишават до средата на 30-те градуса, близо до прага от 40°C. Части от Иберийския полуостров дори са над тази граница.

Докладвани са до +43°C в част от централните планински райони в Испания в петък, а още по-високи температури  - на юг в Мароко и Алжир.

Удивителните +43,7°C бяха регистрирани в Еркашидиа, Мароко, на 1100 м надморска височина

 Ежедневните рекорди, които се развиват в Северозападна Африка, се дължат именно на продължаващата гореща вълна, която ще продължи до средата на август.

След неделя горещото време ще се разпространи на север над Франция, Обединеното кралство, Бенелюкс и Централна Европа през следващата седмица.